Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Százezer daru a Hortobágyon

A darvak szeptemberben kezdik meg vonulásukat, Magyarországon a Hortobágy a kedvenc helyük, itt hónapokat időznek. Az ősszel 95 400 darvat számlált a területen a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi őrszolgálata.

A daru vonulási időszaka szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be – írja az Infostart.

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei a darvak európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek – írja a berek.hu. A Magyarországra érkező darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi őrszolgálatának szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

Fotó: Faludi Imre

A szeptember 24–25-i daruszinkron adatai szerint a korábbi napokban az előző évhez hasonlóan bekövetkezett az egyedszámban az ugrásszerű növekedés. Hortobágy törzsterületén 95 400 darut számoltak össze a szakemberek.

A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, az újabb lehűlések pedig egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba. A rekord értékek oka lehet a sikeres fészkelési szezon, vagy egyszerűen a vonulás előző évhez képesti időbeli fáziseltolódása, de a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződés is.

Fotó: wikimedia

A szeptember közepén átvonuló hidegfronttal sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Közép-Európát. A front mögött hatalmas kiterjedésű anticiklon keletkezett felettünk. Ennek következtében északnyugati irányból közelítő hidegfront megjelenése előtt a Kárpát-medencében magas légnyomású terület alakult ki, így az Európa északkeleti része felől érkező darvak még az újabb front által okozott tényleges lehűlés előtt megérkeztek a Hortobágyra. Számukra fontos ez az időzítés, hiszen így a szelek tolóhatását kihasználva kisebb energiafelhasználással tudták legyőzni a távolságot

A nemzeti park darunéző túrákat szervez, ezzel kapcsolatos információk itt érhetők el.

agrotrend.hu / Infostart

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés