Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Exporttilalmat rendelt el a búzára India

A korlátozás bevezetése globális szinten komoly zavarokat okozhat az élelmiszer-ellátásban.

Tovább súlyosbíthatja a globális élelmiszerválságot, hogy India azonnali hatállyal, szombattól betiltotta a búza exportját, mindössze pár nappal azt követően, hogy rekordmennyiségű szállításokról beszélt – tolmácsolja a Reuters cikkét a vg.hu.

A rossz hírek súlyát némiképp mérsékli, hogy a már megkötött szerződéses, bankgaranciával támogatott eladások elhagyhatják az országot és a kormány engedélyezi a kivitelt azon országok számára is, ahol az élelmiszerbiztonság függ a szállításoktól.  Ezek között az országok között lehet a Bloomberg információi szerint Egyiptom és Törökország. Amikor a héten korábban India még a rekordmértékű szállításokat tervezte, Tunéziába, Marokkóba, Indonéziába és a Fülöp-szigetekre is kereskedelmi delegációkat kívánt küldeni, megvizsgálni azt, hogy milyen módon lehet a szállításokat növelni.

India a világ második legnagyobb gabonatermelője, és a kereskedők azt remélték, hogy képes lesz az ukrán háború által kialakult űrt betölteni, ám az országban március második felében a hőmérséklet gyors és hirtelen emelkedése miatt a vártnál gyengébb lehet a termés. 

Fotó: wikimedia

Ember tervez…

Az exporttilalom előtt India 10 millió tonna búza exportjára készült az idei, április 1-ével kezdődő fiskális évben. 

Áprilisban sikerült is sosem látott mennyiségű, mintegy 1,4 millió tonna gabonát exportálnia az országnak és májusra még nagyobb mennyiségben, 1,5 millió tonnára írtak alá szerződéseket. A csúcsokat döntő kivitel és a hőhullám miatt a várt több mint 110 millió tonnás helyett lehet hogy 100 millió tonnánál kevesebb termés azonban a belföldi árakat is az egekbe küldte, így a kormány a kivitel korlátozása mellett döntött. Ez a gabonakereskedőket is meglepetésként érte, noha 2-3 hónapon belül már számoltak egy esetleges exportkorlátozással.

Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak miatt az indiai infláció is jelentősen emelkedett, 8 éves csúcsig kúszva fel, ami a jegybank részéről még határozottabb kamatemeléseket válthat ki. Az ázsiai ország a kivitel korlátozásától a belföldi élelmiszerárak száguldásának lassulását várja, ám a globális árak – melyek a háború kezdete óta így is sosem látott szintek környékén mozognak – még tovább emelkedhetnek.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés