Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

A vetési munkák több, mint fele elkészült

A NAIK AKI tájékoztató jelentése a tavaszi mezőgazdasági munkákról, a 2020. április 16-i operatív jelentések, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai által begyűjtött és összesített információi alapján.

A tavaszi mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2020-ban a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2 millió 030 ezer hektár körül alakul. A gazdák a tervezett vetési munkák majdnem 60 százalékát végezték el április 16-ig, ami megegyezik az egy évvel korábbi állapottal – számol be róla a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Fotó: pixabay.com

A gabonafélék vetési állapota országosan közel 54 százalékos készültséget mutatott. A tavaszi vetésű gabonafélék tervezett vetésterülete 1 millió 102 ezer hektár, ami közel 10 ezer hektárral több, mint egy évvel korábban a ténylegesen bevetett terület. A kukorica tervezett vetésterülete 989 ezer hektár, 6,5 ezer hektárral több, mint 2019. évi végleges vetésterület. A tavaszi árpa 28,8 ezer hektárnyi területe 4,8 ezer hektárral több a 2019. évi véglegesnél. A zab vetésterülete várhatóan 22,4 ezer hektár lesz az idén, a tavalyinál 1,7 ezer hektárral több. A tavaszi búza előirányzott vetésterülete 2,1 ezer hektárral több a 2019. évinél, 7,6 ezer hektárt tesz ki, a hibrid kukoricáé 2,1 ezer hektárral 26,1ezer hektárra csökkent. A szemes cirok vetését az egy évvel korábbihoz képest 2 ezer hektárral kisebb területen, 22,6 ezer hektáron tervezik 2020-ban. A kedvezőbb körülményeknek köszönhetően a gazdák a tavaszi munkák nagyobb hányadát végezték el április közepéig.

A gabonafélék 54 százalékát vetették el a jelentés napjáig, a tavaszi búza és a tavaszi árpa vetése 97-99 százalékon állt, a zab vetése pedig 94 százalékon. A kukoricát 526,5 ezer hektáron vetették el, ami a tervezett terület több mint felét jelenti.

A jelentések szerint a tavaszi takarmányborsó tervezett összes vetésterülete 5,9 ezer hektár, ami 2 ezer hektárral több a tavalyi értéknél. A szójavetés tervezett területe közel 2,8 százalékkal kevesebb, 2020-ban 57,7 ezer hektár, amelynek 22 százalékát vetették be április 16-ig. A lucernatelepítés a 2019. évi 57 ezer hektárral szemben 53,7 ezer hektár körül alakul 2020-ban, és a munka 81 százalékával végeztek a jelentés időpontjáig. A napraforgó tervezett vetésterülete 610,7 ezer hektár (+48,9 ezer hektár) és 444,2 ezer hektáron, a terület 72,7 százalékán végeztek a vetéssel. A cukorrépa területe 12,9 ezer hektár, az előző évi végleges vetésterülethez képest ezer hektárral kevesebb.

A burgonya 2020-ban tervezett vetésterülete 9,6 ezer hektár körül alakul, és az április 16-i időpontra vonatkozó jelentések alapján a vetés 76,6 százalékát fejezték be. A zöldségfélék vetésterülete a jelentések szerint egy százalékkal kevesebb a 2019. évitől. A tavalyihoz képest nagyobb területen terveznek csemegekukorica, vöröshagyma, paradicsom, zöldbab és karfiol-termeléssel foglalkozni, ugyanakkor a zöldborsó tervezett területe 2,4 százalékkal, a zöldpaprikáé 2,3 százalékkal és a görögdinnyéé 16,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábban bevetett területnél.

Fotó: pixabay.com

kiadvány a „Tájékoztató jelentés a tavaszi, nyári és őszi mezőgazdasági munkákról” című, 1253-as nyilvántartási számú Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) keretében végzett adatgyűjtés alapján készült. Az adatgyűjtés az 5/2018. (II. 23.) FM rendelet alapján történik a termésbecslésről, állapotminősítésről, valamint a mezőgazdasági munkák állásáról szóló jelentéssel kapcsolatos adatszolgáltatásról.

A statisztika célja aktuális helyzetkép felvázolása az adott évi tavaszi mezőgazdasági munkákról megyei bontásban a főbb növényfajokra vonatkozóan. Mindhárom évszakban két jelentés készül, az első előzetes, a második (1 hónappal később) véglegeshez közeli adatokat közöl. A tavaszi előirányzott munka 2020-tól az egységes kérelemben (SAPS) foglalt számokkal kerül összehasonlításra. A végleges jelentések készítésekor mód nyílik az előző időszak adatainak esetenkénti felülvizsgálatára. Az adatgyűjtés több mint 20 éve folyik, és ezalatt az idő alatt több módosításra, illetve fejlesztésre is sor került.

Az adatszolgáltatói terhek csökkentése érdekében az adatszolgáltatók 2018-tól mentesültek az adatszolgáltatás kötelezettsége alól, így másodlagos forrásból, adatátvétellel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai által begyűjtött összesített információk kerülnek feldolgozásra a kiadványban. Az adatfelvétel 2017-től a hasznosítási kódok használatával történik.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés