Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Világviszonylatban is az elsők közt van a magyar vetőmagszektor

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács idén 30 éves, jubileumi rendezvényükön helyzetképet kaphattunk az ágazat tevékenységéről is.

A vetőmagszektor az agrárium egyik kiemelt területe, mind a mennyiségi, mind a minőségi mutatókat nézve szoros összefüggésben van a mezőgazdaság teljesítményével. S abban, hogy Magyarország e téren világviszonylatban is kiválóan teljesít, jelentős a szerepe Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) harminc éves szakmai munkájának, érdekvédelmi tevékenységének – fogalmazott Győrffy Balázs, a NAK elnöke a VSZT november 23-án, Siófokon tartott jubileumi rendezvényén.

Forrás: NAK/Lévai Zsolt

Mint az agrárium minden területén, a vetőmagtermesztés esetén is számos kihívással kellett szembenézni az elmúlt időszakban. A tavalyi, történelmi mértékű aszály hatalmas károkat okozott a szántóföldi növénytermesztésben, és ez a vetőmag-előállítást is negatívan befolyásolta. Az aszály ugyanakkor ismételten rávilágított a hazai öntözésfejlesztés fontosságára, a csatornarendszerek rehabilitációjára, amelynek fejlesztése a közeljövő egyik legnagyobb közös feladata lesz. A NAK, a VSZT, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) között szoros a szakmai kapcsolat, amely a közös fajtakísérletek mellett olyan fontos kérdések napirenden tartásában is megjelenik, mint például a fémzárolt vetőmaghasználat propagálása.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kifejtette: az elmúlt harminc évben a szövetség tagjai mindig a vetőmag-előállítás fenntartásáért dolgoztak, és olyan vetőmagokat biztosítottak, amelyek segítik a termelőket a változó társadalmi-gazdasági és környezeti, éghajlati viszonyok közepette is. Mint fogalmazott, a jövő legnagyobb kihívása az éghajlatváltozás. A fajtanemesítésre fontos szerep hárul, hiszen a termőképesség mellett legalább akkora súllyal esik latba az alkalmazkodóképesség, a szárazság- és hőtűrés, mint a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség.

Magyarország a régióban fontos vetőmag-termelési és -kereskedelmi központ. A világ élvonalába tartozunk, ott vagyunk a legnagyobb vetőmag-előállító országok előkelő tízes rangsorában. Az elmúlt években a hazai szántóterület 3-4 százalékán, mintegy 100-120 ezer hektáron 100 növényfaj több mint 1600 fajtájának vetőmagját állította elő a szektor. Az ágazat exportorientált: búza vetőmagot főként Olaszországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba és Szlovéniába, napraforgó vetőmagot pedig elsősorban az Európai Unióba és az EU-n kívüli országokba exportálunk. A kukorica vetőmagot legnagyobb mennyiségben eddig Oroszországba, Romániába, Ukrajnába, Lengyelországba és Franciaországba szállítottunk. Az orosz-ukrán háborús konfliktus a vetőmagexportra is jelentős hatást gyakorolt, így szükség van a külpiacok további erősítésére, a versenyképesség fokozására.

Az 1200 tagú VSZT nevében a nemrég újraválasztott Takács Géza elnök köszönetet mondott a partnerségért a NAK-nak, a szaktárcának és a GOSZ-nak is. A rendezvényen Nagy István miniszteri jubileumi emléktáblát adott át Takács Gézának, Ladislav Moravcsik, a Szlovák Vetőmag Szövetség elnöke pedig elismerő oklevéllel köszönte meg a közös munkát. Ezt követően Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Arany fokozat elismerést adott át a vetőmagszektor két köztiszteletben álló személyiségének, Salamon Ferencnek és Apjok Ferencnek.

Az idei Vetőmag Szövetség-díjat – több évtizedes búzanemesítői és kutatói életpályája eredményeiért, a szövetségben végzett kiemelkedő munkájáért és a magyar vetőmagágazat érdekében vállalt, nemzetközi szinten is elismert tevékenységéért – Láng László kapta.

Az 1993-ban alakult Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) fő feladatai közé tartozik többek között az ágazattal kapcsolatos javaslatok kidolgozása, információk szerzése, feldolgozása és ismertetése, valamint törvényben rögzített jogainak gyakorlása, kötelezettségeinek betartása, betartatása. A VSZT feladata továbbá: a növénynemesítők, vetőmag-szaporítók, feldolgozók és forgalmazók termelési és piaci magatartásának országos szintű összehangolása, részvétele az államigazgatási szervek munkájában, döntés előkészítésekben, véleményezésben.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés