Szántóföld

Útmutató a szilárd műtrágyák kezeléséhez és tárolásához

Létrehozva:

|

A műtrágya nagyon érzékeny a külső hatásokra. Ezért érdemes betartani a következő néhány egyszerű szabályt a tárolás során, hogy hosszú távon megőrizzük a műtrágya minőségét, és így biztosítsuk a jó szórhatóságot!

Nedvesség

Fontos, hogy a műtrágyát védjük a nedvességtől már a szállítás során is, majd később a tárolás alatt. Ha a műtrágyától távol tartjuk a nedvességet és párát, a termék később is jól szórható marad. Ezért fontos, hogy a szállítóeszközök tiszták és szárazak legyenek, és csak száraz körülmények között végezzünk kirakodást. Az ömlesztett műtrágya tárolóhelyének is tisztának, száraznak és időjárásállónak kell lennie.

Az ömlesztett műtrágyát takarja le nem gyúlékony műanyag fóliával vagy ponyvával.

A műtrágyákat mindig száraz és tiszta helyen tárolja. Azon tárolóhelyekre, amelyek padlózata nem 100%-ban vízzáró, a LAT Nitrogen a Terraperl vagy Lithosoil 300 használatát javasolja. Ebből négyzetméterenként 1-2 kg kiszórása az aljzatra segít a terméket szárazon tartani.

Hőmérséklet és szellőzés

A műtrágyákat hőtől távol és 32 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tárolja. Biztosítson szellőzést és elegendő biztonsági teret a tető és a műtrágya rakat teteje között.

Kültéri tárolás esetén kerülje a csomagolt műtrágyák közvetlen napsugárzásnak való kitételét, tárolja azokat árnyékos és jól szellőző helyen. Ha nincs más alternatíva, takarja le a rakatot világos színű (de nem átlátszó) műanyag fóliával vagy ponyvával a zsákok védelme érdekében.

A műtrágyák tárolására vonatkozó egyéb szabályok

Az ammónium-nitrát alapú műtrágyákat (NAC, COMPLEX) és a karbamidot a tárházban egymástól távol kell elhelyezni.

A műtrágyákat ezen kívül az alábbiaktól elkülönítve kell tárolni:

  • Üzemanyag; szerves vagy éghető anyagok, például olajok és zsírok, fűrészpor, gabona, magvak, fű, szalma; fémsók, mint kromát, cink, réz, nikkel és kobalt vegyületek; sűrített gázok; növény-egészségügyi termékek

  • Erősen lúgos anyagok, mint a mész, cement és fém-salak

  • Kémiai anyagok, mint a sósav, kénsav; valamint az ammónium-nitrát alapú műtrágyákat a kálium-kloridtól, az ammónium-szulfáttól és a nátrium-kloridtól is távol kell tartani.

  • Hőforrások, például kemencék, hegesztési és csiszolási munkák, lámpák, kapcsolók, elektromos kábelek, túlmelegedett gépalkatrészek, vagy bármilyen forrás, amely gyújtópontot vagy szikrát hozhat létre.

Tovább a cikkre!

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook