Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Sokan kritikusan száraz talajba kénytelenek vetni

A talaj felső, 20 centiméteres rétege az Alföldön, így Békés vármegye jelentős részén is kritikusan száraz, holott a tavaszi vetésekhez nagy szükség lenne a csapadékra – közölte a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzése alapján az MTI.

Azt írták: a hőmérséklet a húsvéti ünnepek alatt a nyarat idézte, több napi melegrekord is megdőlt, majd kedden 10–20 Celsius-fokkal visszaesett a hőmérséklet, de ezzel még mindig a sokéves átlag környékén maradt.

Forrás: pxhere.com

Az őszi vetések Békésben jó állapotban vannak

– Az év első három hónapjában a nyugat-dunántúli és északi tájak kivételével az ország jelentős részén 30–60 milliméterrel kevesebb eső esett a sokéves átlagnál, és ez a hiány a talajok nedvességtartalmában is megmutatkozik – tájékoztatott az MTI. – Tavaly év végén országszerte feltöltődött a talaj, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát; a felszín közelében az Alföldön, ezen belül Békésben is már március közepe óta kritikusan száraz a talaj.

Az agrárkamaránál elmondták, az őszi vetések Békésben jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok tábláinak többsége már szárba indult, az őszi káposztarepce pedig sárgabimbós, helyenként már a virágzás is elkezdődött. Hozzátették, az Alföldön, főleg az északi részén azonban még mindig vannak belvízfoltok, amelyek kiterjedése csökken, de a vetések ezekben a foltokban kipusztultak.

Vasárnaptól újra 28 fok körüli maximumok lesznek

A tavaszi vetésekhez – Békésben leginkább a kukoricához és a napragforgóhoz – nagy szükség lenne további csapadékra, a magágy-előkészítéshez és a vetéshez jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa virágzik jelenleg, és az erdők is lombosodnak már, több héttel korábban a szokásosnál.

Az előrejelzés szerint a hétvégén száraz, meleg időre van kilátás, ami tovább szárítja a talajt. A hőmérséklet péntektől ismét nagy területen emelkedik napközben 20 fok fölé, vasárnaptól pedig újra nyáriasan meleg, 23-28 fok közötti maximumok lesznek jellemzők, éjszakánként 10 fok köré hűl a levegő.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés