Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Adatot kell szolgáltatni a permetezésekről

Újdonság, hogy a mezőgazdasági termelőknek – akik támogatásban részesülnek – a növényvédelmi szolgáltatási tevékenységükről adatot kell szolgáltatniuk a Magyar Államkincstár felé, az egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén. Nyilatkozniuk kell arról is, ki a növényvédelmi tevékenység felelőse.

Forrás: pixabay.com

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény szerint a növényvédelmi szakirányítási tevékenységet növényvédelmi szolgáltatási tevékenységként megbízási, vállalkozási jogviszony keretében, vagy munkavállalóként, tagként az adott vállalkozás részére írásbeli szerződés alapján lehet végezni. Ebbe a körbe tartoznak a permetezések, gyomirtások, műtrágyázások is, minden növényvédelmi szolgáltatás.

A szerződés adatait be kell jelenteni

A szerződés megkötésének tényét, a szerződés adattartalmát elektronikus úton be kell jelenteni az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet szerint a termelőknek, az egységes kérelem benyújtására szolgáló elektronikus felületen kell nyilatkozniuk a növényvédelmi munkavégzéssel érintett mezőgazdasági területeik tekintetében a vele szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvos adatairól az adott évi benyújtási határidőn belül.

A nyilatkozat elmulasztását büntetik

A nyilatkozat nem része az egységes kérelemnek, és megtétele az egységes kérelem benyújtására joghatással nem bír, mulasztása azonban növényvédelmi hatósági eljárást vonhat maga után.

Mivel a jogszabály változások miatt a növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a termelőnek kell nyilatkozniuk, ezért a növényvédelmi szakirányítók részére kialakított elektronikus szerződés bejelentési felület leállításra került, abba újabb adatot feltölteni nem lehet.

agrotrend.hu / Tolna Vármegyei Hírportál

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés