Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Három lépésben az eredményes szójatermesztésért

A nehéz téli időszakot követően az idei évben sok termelő a tavaszi kultúrák eredményességében  bízik. Azon termelők számára akik idén szóját vetnek, kiemelten fontos lesz a növény fejlődésének gyors és hatékony beindítása.

Forrás: OMYA

Kádár Zoltán szakmérnök, az Omya Hungária kereskedelmi vezetője szerint, vannak olyan hatékony megoldások, amelyek a termelőt is és a növényt is előnyhöz juttatják. „Az erőteljes növényállomány kialakulása a gyökérzet gyors fejlődésén múlik. Ez nem csupán a későbbi termés mennyiségét de az állomány korai gyomelnyomó képességét illetve a patogénekkel szembeni ellenállóképességét is meghatározza. A szójának rövid idő alatt kell egy nagy, erős és ellenálló vázat növeszteni föld alatt és föld felett egyaránt. A talaj pH-ja és kalcium tartalma meghatározza a szója gyökérzetének és szárának fejlődését, valamint a talaj baktériumflórájának fejlődését és ezáltal a terméshozamot is. Ebben segít az Omya Calciprill.”

A gyakorlatban 4-5 évente alkalmazott mészkő őrlemények és kőporok ugyan segíthetnek de hatásuk vontatott, nem egyenletes a kijuttatás pedig bonyolult és drága.

Nézük meg, miben segít nekünk az Omya Calciprill!

Az 1. lépés:  az Omya Calciprill granulátum ultrafinom részecskékből készül melyek óriási felülettel rendelkeznek, így gyorsabban reagálnak a talaj savanyúságáért felelős hidrogénionokkal. Kijuttatása műtrágyaszóróval vagy a vetéssel egy menetben egyaránt precíz és gyors.

Az Omya Calciprill kijuttatását követően, a talajkolloidok felületén a hidrogénionokat kalciumionok váltják fel. A huminsavat is tartalmazó kalcium-karbonát granulátum gyorsan javítja a pH-t és ezzel párhuzamosan kalciumot valamint huminsavat juttat a gyökérzónába.

A 2. lépés: A megfelelő pH kialakítása mellett az Omya Calciprill másik kiemelkedő előnye a tápanyagok felvetőségére gyakorolt hatása.

Egy 5,5 pH-ju talaj a kijuttatott műtrágyák hatóanyagának 30-35%-át is elveszítheti a lemosódás és elfolyás során, vagy a tápanyagok lekötődnek a talajban.

Az Omya Calciprillel kezelt, semleges közeli pH-jú talajon, a makróelemek( N, P , K , S , Ca) 99%-a elérhető a növény számára, ugyanakkor a kezelés kortörténeti jelentőséggel is bír.

Forrás: OMYA

A 3.lépés: A szója phytophtórás gyökérrothadását okozó gomba fejlődéséhez, az egyéb feltételek mellett alacsony pH is szükséges. Az Omya Calciprill alkalmazásával jelentősen javítjuk a szója esélyeit a phytophtórás gyökérrothadást okozó gombával szemben.”

Ha többet szeretne tudni az Omya termékekről és azok talajra és növényekre gyakorolt hatásáról akkor keresse fel weboldalunkat. www.omya.com

Az Egerben előállított Omya Calciprill megbízható választás a hatékony talajkezeléshez, illetve tápanyagutánpótlási anomáliák megoldásához. És mindezt olcsóbban, mint gondolná.

 

 

 

 

agrotrend.hu / Omya Hungária Kft.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés