Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Cukorrépa helyzetkép

A betakarítás közeledtével hajlamosak vagyunk – a cerkospórán (Cercospora beticola) kívül, ami az évszaknak megfelelően szinte minden táblán jelen van – megfeledkezni a cukorrépa táblák folyamatos monitorozásáról.

Érdemes ugyanakkor figyelmesen átnézni tábláinkat ezekben a napokban is, mert egy ritkán látott kártevő jelenlétével találkozhatunk, ez pedig a répa-aknázómoly (Scrobipalpa ocellatella).

Lárvájának károkozása már több helyen táblaszintű a megyében. A kártétel első ránézésre könnyen összetévesztő a bórhiány okozta szívrothadással, alaposabban szemügyre véve azonban már láthatjuk az ürülékkel szennyezett berágásokat a fiatal levélnyélen, továbbá a különböző stádiumú lárvákat is felfedezhetjük.

Mivel a lárva elsősorban a fiatal leveleket károsítja, mindenképp érdemes odafigyelni a kártevő jelenlétére, ugyanis súlyos fertőzés esetén mind a hozam, mind a cukorkihozatal csökkenésével számolnunk kell.

2022-ben Kelet-Angliában már komoly kártételről számoltak be egyes gazdák, kiemelve, hogy hatékony védekezésre ebben az állapotban a lárva ellen már nincs lehetőség. A piretroid típusú készítmények nem hozták a várt eredményt, permetezéssel nehezen érhetőek el a levélnyélben (répatestben) táplálkozó lárvák. Épp ezért kiemelt fontossága van a megelőzésnek, vagyis a helyes agrotechnika betartásának, ezen kívül a fertőzött répamaradványok beszántása, talajba forgatása is szükségszerű lehet.

Amennyiben már károkozást tapasztaltunk, a legtöbb, amit tehetünk, hogy a fiatal és épen maradt leveleket megpróbáljuk minél tovább egészségesen és zölden tartani.

Fotó: Károlyi Beatrix

 

Fotó: Károlyi Beatrix

A cikk forrása: https://www.fwi.co.uk/arable/sugar-beet/the-rare-moth-putting-sugar-beet-yields-at-risk-this-autumn

agrotrend.hu / VMNK, Károlyi Beatrix

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés