Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Az UAN oldatok hatóanyagszabályozásának fontossága – Jön az N-UP!

Az agrárium területén az UAN (Urea-Ammonium Nitrate) oldatok széles körben használt műtrágyák, amelyek hatékonyan biztosítják a növények számára esszenciális nitrogént. Azonban az UAN oldatok alkalmazása során különféle kihívások merülhetnek fel, például a nitrogén veszteség, amely jelentős hatással lehet a terméshozamra. Ennek kezelésére különböző nitrogénszabályozó technológiák léteznek. Az új N-UP ureázgátló és nitrifikációgátló kombinált termék alkalmazása kiemelkedő hatékonyságot nyújt az UAN oldatok kezelésében.

A Nitrogén szerepe

A nitrogén aminosavak és fehérjék alkotóeleme, amelyek az élőlények sejtjeinek alapvető építőkövei. Ezek az anyagok elengedhetetlenek a növekedéshez, a szövetek felépítéséhez és az anyagcsere folyamatokhoz. Mivel a növények nem képesek a nitrogént közvetlenül a levegőből felvenni, a talajból kell felvenniük. Ennek következtében a megfelelő talajminőség és a megfelelő nitrogénműtrágya alkalmazása elengedhetetlen a növények egészséges növekedéséhez és a jó terméshez.

(NÉBIH regisztrációs kísérlet napraforgóban 2022)

Dinamikusan emelkedő UAN felhasználás

Előnyös tulajdonságaik miatt a karbamid és karbamid tartalmú műtrágyák használata világszerte folyamatosan növekszik. A Statista Research Department adatai alapján karbamidból 2021-ben 179,81 millió tonnát állítottak elő. Ezen túl a karbamid tartalmú UAN oldatokból globálisan 18,5 millió tonnát gyártottak 2020-ban, ami az előrejelzések szerint 22 millió tonnára nő 2026-ra, ezzel az UAN oldatok felhasználása dinamikusabb növekedést mutat, mint a karbamid termékeké.

Akár 40% hatóanyagveszteség

A FAO korábbi tanulmányában olvasható mérések ugyanakkor azt is megállapították, hogy a különböző nitrogénműtrágyákkal kijuttatott nitrogén hatóanyag 40%-a elillan és kimosódik.

A karbamid hidrolízise során keletkező ammónia könnyen elillan a talajról, különösen, ha a műtrágya nem kerül bedolgozásra.

A karbamid hidrolízise után a talajban képződő ammónium további átalakuláson megy keresztül. A nitrifikáció folyamata során nitráttá alakul. A nitrát könnyen kimosódik a talajból. A veszteségek mértéke függ az agrotechnikától, a talaj tulajdonságaitól, hőmérséklettől és a csapadék mennyiségétől is, de globális átlagban elérik a 40%-ot

A veszteségek kockázatát jelentősen növeli, hogy a szántóföldi növénytermesztés során 1-2 nagy adagban juttatjuk ki a vegetáció idején szükséges összes nitrogént. A növény viszont nem egyszerre, hanem fokozatosan használja fel a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. A nagy dózisú műtrágyaadagból fel nem használt nitrogén hatóanyag elillan, vagy kimosódik a talajból.

Hatóanyagszabályozás szükségessége

Az UAN oldatokat karbamid (urea), ammónium és nitrát vegyületek alkotják általában 50% karbamid és 50% ammónium-nitrát arányban. Ezek a vegyületek azonban illékonyak vagy kimoshatóak lehetnek, aminek következtében a nitrogén elveszhet a talajból, mielőtt a növények fel tudnák azt használni. Ennek eredményeként csökken a műtrágyák hatékonysága, és növekszik a környezetterhelés.

Az UAN oldatok hatóanyagszabályozása, különösen az N-UP technológiával, lehetővé teszi a nitrogénveszteség minimalizálását. Az N-UP technológia két fő komponensből áll: az ureázgátló és a nitrifikációgátló.

Ureázgátló hatás

Az UAN oldatok elsődleges hatóanyagveszteségét a karbamid ammonifikációja során keletkező ammónia elillanása okozza. Hogyan lehet minimalizálni az elillanás miatt, bekövetkező hatóanyagveszteséget?

  • Megoldást jelenthet a minimum 10 mm vízzel történő bemosó öntözés, ez azonban nem sok gazdaságnál kivitelezhető.
  • A veszteségeket jelentősen csökkenti a 10 cm mélyen történő talajba dolgozás, ez azonban csak kapás kultúrák esetében lehetséges.
  • Minden esetben működő megoldás az ureázgátlóval ellátott folyékony nitrogén.

Az ammonifikáció során az UAN oldatok karbamidtartalma ammóniára és szén-dioxidra bomlik. A folyamatot az ureáz enzimek katalizálják, amelyeket baktériumok, gombák és növények állítanak elő.

Az inhibitor gátolja az ureáz enzimek működését, így a karbamid ammonifikációja csak azok inaktiválódása után lassan megy végbe, így minimalizálódik az ammónia elillanása. A talajban vízben oldva az ammónia ammóniummá alakul, amely könnyen hozzáférhető a növények számára. Azonban az ammónium a nitrifikáció folyamata során két lépcsőben, nitrosomonas és nitrobacter baktériumok hatására, kimosódó nitráttá alakul.

Nitrifikációgátló hatás

Az UAN oldatok második számú hatóanyagveszteségét a nitrát kimosódása okozza. A nitrát szintén felvehető nitrogénforma a növények számára, ugyanakkor a talaj kötöttségétől és a csapadék mennyiségétől függően kimosódik a talajból, ami újabb hatóanyagveszteséget eredményez.

A nitrifikációgátlók szabályozzák az ammónium átalakulását, annak érdekében, hogy minimalizálják a nitrát kimosódását.

Az N-UP egyszerre hat az UAN oldatok karbamid (50%) tartalmára és a karbamidból képződő ammónium (50%), valamint az eredeti ammónium (25%) tartalmára is. Az N-UP technológia előnye tehát, hogy kombinálja az ureázgátlók és nitrifikációgátlók hatását, így a kettős hatásnak köszönhetően minimalizálja a nitrogén veszteséget, optimalizálja a növények által elérhető nitrogén mennyiségét, és javítja az UAN oldatok hatékonyságát!

A NÉBIH által 2022-ben beállított regisztrációs kísérletében az N-UP 0,5 l/1000 l UAN dózissal is azonos terméseredményt ért el, mint a versenytárs ureázgátló inhibitor 1 l/1000 l UAN dózissal kukoricában.

A NÉBIH napraforgó kísérletében mind a termés mennyiségét, mind a minőségét jelentősen növelni tudta a kettős N-UP hatás.

(NÉBIH regisztrációs kísérlet napraforgóban 2022)

A versenytárs termékekhez képest, hatékonyságának köszönhetően kisebb dózisban is eredményes és alacsonyabb hektárköltséggel használható.

AÖP program

Az N-UP inhibitor használatával minimalizálható a nitrogén elillanásából és kimosódásából származó környezetterhelés. A környezet védelmében az EU támogatja azokat a készítményeket, amelyek a hatóanyagok hatékonyságát javítják és csökkentik a környezetterhelést. Az AÖP programban az N-UP inhibitor használata 1 pontot jelent a gazdálkodónak a gazdasági előnye mellett.

Agro Masters Hungary Kft.

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés