Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Aszály sújtja a mediterrán térség egyes régióit

A tél közepe óta kevesebb a csapadék és a szokásosnál magasabb a hőmérséklet a Földközi-tenger partvidékén fekvő országokban.

Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (European Drought Observatory, EDO) jelentése szerint a tartósan átlagon felüli hőmérséklet és a kevés csapadék súlyos aszályos állapotokat okozott a Földközi-tenger térségében, amely Dél-Olaszország, Dél-Spanyolország, Málta, Marokkó, Algéria és Tunézia számos területét érinti. A tél közepétől kezdve kialakuló aszály a legtöbb növényállományra már kritikus hatással van, és az EDO modelljei szerint minden jel arra mutat, hogy a tavasz is a szokásosnál melegebb lesz a régió nagy részén.

Forrás: pxhere.com

A 2024. januári csapadékhiány és a rekordhőmérséklet a téli termést és a gyümölcsfákat sújtotta leginkább Spanyolország, Olaszország, Görögország és a Földközi-tengeri szigetek partvidékén, míg Marokkóban és Algériában az állományok növekedési üteme csökkent. A jelenlegi, szokásosnál vékonyabb alpesi hótakaró miatt csökkenni fog a régióban a folyók vízhozama a tavaszi és nyári időszakban, ami a talaj alacsonyabb nedvességtartalma mellett fokozottan növeli a tűzesetek kockázatát is.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés