Keresés
Close this search box.

Kertészet

Milyen a jó dinnye?

Hazánkban már közel két hete elindult a 2022-es dinnyeszezon, azaz megkezdődött a szabadföldi görög- és sárgadinnye szedése. A fogyasztók és a termelők is reményekkel teli nyárnak néznek elébe, mivel az elmúlt hetek időjárása kifejezetten kedvezett a gyümölcsnek, így a várakozások szerint felülmúlhatja a korábbi éveket az idei év termésminősége. Aki azonban biztosra menne a dinnyeválasztás során, annak mutatjuk a legjobb praktikákat arra, hogyan „foghatja” ki a legízletesebb gyümölcsöt.

Fotó: wikimedia

Promotions.hu az alábbi trükköket ajánlja a legfinomabb dinnyék kiválasztásához, illetve annak elkerüléséhez, hogy gyengébb fogyasztási élményt kínáló példányt válasszunk:

  • Keresse a szabályos formát: Míg a görögdinnye többféle formában és méretben létezik, jó, ha olyan görögdinnyét választunk, amelynek szimmetrikus alakja van, és nincs rajta szabálytalan dudor, horpadás vagy vágás.
  • Keresse a görögdinnyét, amely fénytelen külsejű és nehéz, mert ez azt jelzi, hogy érett – ha fényes, akkor még érik.
  • Az egyenetlenségek és a fényesség arra utalhat, hogy a görögdinnye nem kapott elegendő vizet a növekedése során, vagy hogy nem lett megfelelően beporozva. Sőt, a vágások és a nagy horpadások rovarok vagy gombák jelenlétére utalhatnak.
  • A száraz foltok és az érszerű szövetek a görögdinnye felületén azt jelezhetik, hogy a dinnye extra édes lesz. Ezek a foltok azt jelzik, hogy a felesleges cukor kiszivárgott a gyümölcsből, ahogy nőtt.
  • Vizsgálja meg a dinnye súlyát: Még a kis görögdinnye is tud hihetetlenül nehéz lenni. A görögdinnye súlyának vizsgálatakor, ha a dinnye relatív méretéhez képest nehéz, az azt jelenti, hogy a dinnye tele van vízzel és ezért jó lédús.
  • Nézze meg a keménységét: Nem csak az a fontos, hogy meggyőződjön arról, hogy a görögdinnye elég érett-e a szedéshez, az is fontos, hogy a görögdinnye ne legyen túlérett. Ehhez fogja meg a dinnyét, és finoman nyomja össze. Az érett görögdinnye nem puha, és ez azt jelenti, hogy a dinnye nem túlérett.

agrotrend.hu / Origo

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés