Keresés
Close this search box.

Kertészet

Bevált módszerek a fagyvédelemben

Érdemes idejekorán gondoskodni a fagykárok elleni védekezésről. A tavaszi olvadást követően a virágzó gyümölcsfák, bogyósok és szőlő fagyvédelme válhat szükségessé. Készüljünk fel minél előbb, és szerezzük be a védekezéshez szükséges eszközöket!

A fagykár elleni védekezés hagyományos módja a füstvédelem. A védekezés során valamilyen parázsló anyagra lesz szükség – leggyakrabban szalmabálákat alkalmazunk –, amelyek hozzájárulhatnak a fejlődő rügyek megvédéséhez. Ugyanakkor tudni kell, hogy a módszer kifejezetten alacsony hatékonyságú, csupán 1-2 °C-os védelmet képes biztosítani, vagyis a keletkező füst és parázsló anyag ennyivel képes növelni a terület hőmérsékletét. Ráadásul meg kell jegyezni, hogy gazdaságosan csak kis területen alkalmazható. Látható, hogy az esetek túlnyomó többségében ennél némileg korszerűbb és hatékonyabb megoldásra van szükség.


Forrás: kavosz.hu

Egyre gyakrabban találkozunk úgynevezett öntözéses védekezéssel. Noha első hallásra logikátlannak tűnhet, a megfagyó víz védelmet jelent a fagykárral szemben. A módszer relatív egyszerűen alkalmazható; a fagyvédelmi öntözés során kis intenzitású vízpermetet kell juttatni a veszélyeztetett növényekre, mégpedig felső irányú öntözéssel. Az így kijuttatott víz folyamatosan ráfagy a sérülékeny növényrészekre, védelmet biztosítva számukra az alacsony hőmérséklettel szemben. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok. Az öntözést egészen addig folytatni kell, amíg a jég természetes módon le nem olvad a növényekről. Noha a módszer rendkívül hatékony, komoly veszélyforrással rendelkezik; ha az öntözést túl hosszú ideig kényszerülünk alkalmazni, a jég súlya alatt sérülhetnek, illetve törhetnek az ágak.

Szintén hatékony megoldást jelent a paraffin égetése. A módszer a lehető legegyszerűbb hatásmechanizmussal rendelkezik; az anyag égetése felmelegíti a levegőt, ilyen módon védi meg a gyümölcsfákat és a szőlőt a fagykároktól. A módszer olyannyira hatékony, hogy akár 5–6 °C-kal is képes emelni az ültetvény hőmérsékletét. Sajnos ennek a megoldásnak is vannak hátrányos tulajdonságai; már a kisebb szélmozgás is elfújja a meleg levegőt a helyszínről, tehát csak teljes szélcsend esetén alkalmazható, illetve a paraffin vásárlása igencsak költséges.

Látható, hogy többféle fagyvédelmi megoldás közül választhatunk. Elsősorban a védendő terület nagysága és értéke alapján érdemes döntést hoznunk, melyiket alkalmazzuk.

agrotrend.hu / KAVOSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés