Keresés
Close this search box.

Kertészet

A kert a lelke mindennek

A kertes ház nem egyszerűen menő. Nem csupán egy státuszszimbólum. Nem egyenlő azzal, hogy jól néz ki a házad. Egyes kutatások szerint a növények gondozása szó szerint csodákat tehet az egészségünkkel. Nem véletlen mondják, hogy a kert a lelke mindennek, hiszen a rendszeres testmozgás megakadályozza az elhízást, normalizálja a vérnyomást és javítja a mentális egészséget is. A természetnek jóval nagyobb pozitív hatása van a jólétünkre, mint azt gondolnánk. Kimutatták például azt is, hogy a szabadban a növények között stabil a szervezet kortizol szintje, azaz nyugodtabbak vagyunk.

Üresen áll a kert? Tekerje fel az ingujját, ásson, kapáljon, ültessen idén tavasszal és nyáron!

A kertészkedés előnyei

Égeti a kalóriákat

Ha van egy kerted, nyugodtan elfeledheted az edzőterembe járást. A kertészkedés ugyan is egy mérsékelt intenzitású testmozgásnak minősül, amivel óránként körülbelül 330 kalóriát lehet elégetni.

Csökkentheti a vérnyomást

Tudtad? Mindössze napi 30 perc közepes szintű fizikai aktivitás (például gereblyézés) megelőzheti és szabályozhatja a magas vérnyomást. 

fotó: pxhere.com

Jót tesz a csontoknak

Amikor a szabadban vagy, és a bőrödet finoman csiklandozza a napsugár, tested automatikusan D-vitamint kezd el termelni.  A D-vitamin – amely megtalálható a halakban és a tejben – segíti testedben a kalcium felszívódását, ami köztudottan a csontképzéshez nélkülözhetetlen ásványi anyag.

Egészségesebben kezdsz el étkezni

A produktív cselekvésnek, azaz a növénytermesztésnek meg van az az előnye is, hogy több növényi táplálék kerül az asztalodra. Sajnos hazánkban is alacsony az egy főre jutó zöldség-, és gyümölcsfogyasztás. Egy olyan egyszerű házimunka, mint a veteményeskert vagy a gyümölcsös gondozása jelentős mértékben hozzájárulhat az egészségesebb étrend bevezetésében. Hiszen amit magunk termelünk, annak mindig nagyobb az értéke.

Javítja az általános kedélyállapotot

A kertészkedés pozitívan hat a depresszió és a szorongás tüneteire. A kertészkedés elvonja a figyelmet a problémákról, a friss levegő energiával tölt fel és még új dolgokat is tanulhatunk általa. A növényekről való gondoskodás azzal az érzéssel tölti el az embert, hogy hasznos, és képes bármiről gondoskodni. Ez pedig egy fantasztikus kiindulópont a mentális egészség helyreállításához.

A kertészkedés valójában egy nagyon is boldog elfoglaltság. Annak a gondolata, hogy valami élő és mások számára is hasznos dolgot nevelgetünk egy reményteli cselekedet, és jó érzéssel tölt el.

Hadarik Rita

A cikk megtalálható hasonló érdekességek mellett a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is!

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés