Keresés
Close this search box.

Kertészet

Zsigó György 2024. évi 3. felhívása kertbarátoknak

Fagyos éjszakákat jósolnak a jövő hét végére! Zsigó György kertbarátoknak szóló körlevelében a Holland Alma Kft. korábbi felhívásából idéz.

Fagy ellen

„Leghatékonyabban permettrágyák kijuttatásával tudjuk fokozni a rügyek faggyal szembeni ellenálló képességét és a funkcióképesség megtartását. Fontos, hogy alacsony lémennyiséggel és jó porlasztással, nagy levegővel, apró cseppekben permetezzünk. Ugyanilyen fontos a megfelelő hatóanyagú szerek megválasztása. A hideghatás által okozott stressz leküzdésére a legjobban az amionsav, borostyánkősav, huminsav, bór és cink, valamint flavonoid készítmények a legalkalmasabbak.

Fotó: Pixabay

Mindet nem érdemes használnunk, de a virágok támogatására legalább kétféle hatóanyag oldatra szükségünk van. Valamint a kis felvevő felület miatt jó minőségű tapadásfokozó/hatásfokozó szert is érdemes használni … Sokan kételkedve fogadják a hatóanyagok hatékony felvételét ilyen kis aktív levélfelület mellett. A kétkedőknek nincs igazuk. A virágrügyek levelein és a fiatal hajtások felszínén hatékony tápanyag felvétel történik és a hatóanyag éppen ott hasznosul, ahol arra a legnagyobb szükség van. Ne a szereket, hanem hatóanyagokat nézzük!” (A kiemelés tőlem származik.)

A fagyok előtt és közvetlenül a fagyos éjszaka után is érdemes elvégezni a permetezést. Aki pedig most ültetne kajszicsemetét, az válasszon a moníliára kevésbé érzékeny és virágrügyekkel sűrűn berakódó fajták közül. Ha elfagyna a virágok nagy része, még akkor is kellő mennyiségű termést szüretelhetünk a 03.05-én fotózott fáról.

Fotó: Zsigó György

„Miért hullik a szilvám?”

Gyakran teszik fel ezt a kérdést nekem a kertbarátok már kora tavasszal is. A bőséges virágzást követő megtermékenyülés után a fa megszabadul a feleslegesnek ítélt gyümölcseitől. Ez a természetes gyümölcsritkulás. Azonban valamelyik poloskaszagú szilvadarázsfaj is felelős lehet a gyümölcspotyogásért. Ebben az esetben rágcsálékot, ürüléket látunk a szétbontott a kis szilvákban, néha még a lárvát is megtalálhatjuk bennük. Ekkor már elkéstünk a védekezéssel! Néha 90%-os kárt is okoznak. (Későbbiekben hullást okozhat még a fagy, a sarkavírus és a szilvamoly is.)

Forrás: kertlap.hu

Ezek a szilvadarazsak a talajban telelnek át és a párosodás után a megtermékenyített nőstények virágok csészeleveleibe rakják a tojásaikat. A fehér színhez vonzódnak a legyek, lásd a kertlap.hu fotóját. Már a virágzás előtt függesszék ki és rendszeresen ellenőrizzék a ragacsos fehérlapokat. A befogott legyek jelzik a rajzás kezdetét, ekkor indíthatjuk a permetezést. Virágzásban felszívódó rovarölővel pl. a méhkímélő Mospilan 20 SG-vel védekezhetünk.

Beporzók védelme

Csak a méhekre „nem jelölésköteles” vagy a „méhekre mérsékelten veszélyes” készítményekkel dolgozhatunk. Ez utóbbi esetben a permetezést „a méhek napi aktív repülésének a lezárulás után, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni és legkésőbb 23.00 óráig be kell fejezni.” Erre a növényvédő szerek címkéjén is feltüntetett előírásra figyelnünk kell a későbbiekben is! Be kell tartanunk a méhek érdekében, a virágzó kerti növények és a virágzó gyomok vagy a méheket csábító mézharmatos levelek esetében is.

Gyomok

Akit nagyon zavarnak a gyepben megjelenő gyomnak nevezett kétszikű növények, és nem tudja kiszedegetni, kiszúrózni ezeket, az most permetezhet, mert a virágzó, érzékeny fejlődési szakaszukban vannak ezek a széleslevelű növények. Ilyen gyomirtó szer pl. a Colombus (más néven Bofix Garden), a Dicophar vagy a Substral gyomirtó szer gyeptrágyával. Egyébként sok közülük gyógynövény, most szépen virágoznak és a taposást is jól bírják. A 03.06-án fotózott tyúkhúrból salátát, a pitypangból gyógyteát is készíthetünk.

Fotó: Zsigó György

(Nyitókép: Mező Beatrix Alice, 2024.04.10.)

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés