Keresés
Close this search box.

Kertészet

Előrébb tartanak a szamócaállományok a meleg tavasz miatt

Egy átlagos évet követően a szokásosnál egy héttel korábban, április közepe táján indulhat a hazai szamócaszezon. 

Forrás: pixino.com

A 2023-as év egy közepes, átlagos év volt a magyar szamócatermesztők számára. Az átlagosság érvényes az árakra és azok alakulására is, amelyben sajnos ismét voltak nagy bezuhanások. A tavaly leszedett mennyiség is közepes volt, nagyjából 5000 tonna körüli – ehhez jött hozzá a 4000-5000 tonna körüli, tehát a belföldi termelés volumenével csaknem egyenlő import a 100 tonna alatti exportunk mellett. Tavaly nem volt tehát extra kiugró termés, de hiány sem alakult ki a piacokon. Idén a termelési költségek növekedése miatt jogos lenne, hogy némileg magasabb árat kapjanak a termelők, de ez nem csak a szamóca esetében van így, ez nagyjából minden gyümölcsfélére igaz.

Ami már látható, hogy a februári melegek körülbelül egy héttel előrébb hozták a vegetáció állapotát, ám az állományok fejlődése az utóbbi időben tapasztalt hideg éjszakák során némileg lelassult. Ez egyben azt jelenti, hogy a piacokon már megjelent fűtött fóliás tételek után április közepére várható a hidegfóliás termesztésű szamóca piacra kerülése, főleg, hogy most ismét egy melegebb időszak következett be. Termelőinknek az a fontos, hogy a szezonkezdet ne legyen túl korai (ekkor összecsúszna a jóval olcsóbb mediterrán áru dömpingjével), és ne következzen be egyszeri, nagyon hirtelen felmelegedés, mert akkor a hidegfóliás áru rá tud csúszni a fűtött fóliás tételekre, ami az árak zuhanását eredményezi.

Magyarországon a szokásos menetrend szerint kora tavasszal görög, spanyol és marokkói áru érkezik a piacainkra. Ezeket váltja le folyamatosan a magyar szamóca, majd a szezon végén, szoktak román és lengyel tételek érkezni. A hazai termesztésű szamóca nagybani ára április 10, környékén jellemzően 4000 Ft/kg körül van az első nagy mennyiségben megjelenő hazai tételeknél (fűtött termesztés), majd április végére 2500 Ft környékére mérséklődik. Ilyenkor az import tételek ára még jóval alacsonyabb, és jellemzően ez is dominálja a hazai piacot, mivel még nincs nagy árutömeg magyar szamócából. Május végére szokott eltűnni az import és a belföldi ár közötti különbség.

Ennek az évente megismétlődő folyamatos árcsökkenésnek az üteme az, ami nagyon nem mindegy: ha hirtelen melegszik fel az idő április környékén, megeshet, hogy a szabadföldi állományok gyorsan beérnek, és „rácsúsznak” a hidegfóliás szamócára. Ilyenkor rövid időn belül jelenik meg nagy mennyiségű magyar áru a piacon, ami brutálisan le tudja húzni az árakat (2022-ben, tavalyelőtt például ez történt annak ellenére is, hogy hűvösen indult a tavasz, és egy darabig reménykedni lehetett benne, hogy ez nem következik be).

Összességében a 4000-5000 tonna körüli importunk legjelentősebb része az utóbbi években már nem Spanyolországból, hanem Görögországból érkezett (2500-2800 tonna körüli görög, és 1500-2000 tonna közötti spanyol áru) a bronzérem pedig Ausztriáé (300-500 tonna közötti mennyiség, ez valószínűleg re-export). Az utóbbi évtized jellemző tendenciája, hogy a korábban jelentős olasz szamóca teret vesztett a magyar piacon, csak egyes években jelenik meg 170 tonna körüli volumennel.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés