Kertészet

Növényvédelmi aktualitások gyümölcsösökben

Visszatért a meleg, az aszkospórák tömegesen szóródnak! Az elkövetkező héten az időjárás a szokásostól melegebb lesz. A levegő hőmérséklete 19-26°C is lehet, csapadékra ma számíthatunk (2024.04.10-én), az éjszakai hőmérséklet nem fog 7°C alá hűlni, így további fagykárra nem számíthatunk.

Forrás: pixino.com

Fagykár:

Március 25-26-án éjjel fagyok voltak, a kajszibarack esetében 100%-os kárt is találtunk, az alma és a meggy esetében javasoljuk a virágkezdemények, illetve a kinyílt virágok bibéjét átvágni, amennyiben a közepén barna elszíneződés található, sajnos az a virág még ha virágzik is nem fog megkötni. Ha a károsodás csak részleges, akkor a gyümölcskezdemény is valószínűleg sérült lesz. Saját almaültetvényemben a központi tengely virágai (királyvirágok) kb. 80-90%-ban károsodtak.

A fagykár bejelentésére az eseményt követő 15 napon belül van lehetősége.

Védekezés virágzó kultúrában:

A gyümölcsösök virágzás állapotában vannak. A kijuttatott készítmények során fordítsunk különös figyelmet a méhek védelmére. Ne felejtsük el, hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyanúgy virágzó kultúrának számít, valamint azt, hogy a méhek nem csak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is! Ezekben az esetekben ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során mintha a gyümölcsfák virágoznának.

Permetezéskor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:

 1. virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak
 2. ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is)

méhekre nem veszélyes, illetve nem jelölésköteles készítmények esetén: 

Bármely időpontban végezhető a permetezés,

méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén:

A permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentéskötelesek.

méhekre kifejezetten veszélyes készítmények:

A virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben amikor a méhek látogatják az ültetvényt (gyomok, virágai, levéltetvek, körtelevélbolha mézharmatja) nem használhatóak.

Terméskötődés fokozása

Különösen a fagykárt szenvedett, kevés virággal rendelkező ültetvényekben fontos, hogy a kötődést fokozzuk. A bór tartalmú lombtrágyák, valamint az egyéb kötödést elősegítő anyagok kijuttatásának ideje a pirosbimbós állapot, valamint a virágzás kezdete, ekkor fejtik ki a legkedvezőbb hatásukat. A kijuttatást mindenképp a virágzás elejére javasoljuk, amennyiben tervezzük megismételni, akkor az ismételt kezelést a virágzás közepére időzítsük.

 

ALMA:

Az alma jelenleg pirosbimbós – virágzás kezdete állapotban van.

Betegségek:      

Almafavarasodás:

Az almafavarasodás aszkospóráinak vizsgálata során megállapíthatjuk, hogy idén a spóraszóródás rendkívül korán elindult, később az időjárás hűvösebbre váltott, így a szóródás intenzitása is csökkent, egyes helyszíneken meg is állt. Az elmúlt hetek időjárása csapadékos volt, a varasodás fertőzéshez szükséges időjárási tényezők optimálisak voltak, március 28-29-én, illetve április 3-4-én a levélfelületi nedvesség időtartalma megfelelő volt az aszkospórák fertőzéséhez, ugyan a hőmérséklet ebben az időszakban alacsony, 10°C körüli volt, ennek ellenére a gomba tudott fertőzni és bejutni a bőrszövet alá.

Javasoljuk, hogy a védekezést minél előbb tegyék meg!

Aszkospóra-szóródás adatai 2024
helyszín/dátum 2024.03.06.

rügyduzzanat

2024.03.11.

egérfüles állapot

2024.03.19.

egérfüles állapot

2024.03.28.

zöldbimbós állapot

2024.04.05.

virágzás kezdete

Ajak termőtestek éretlenek, nincs szóródás az aszkospóra-szóródás elkezdődött alacsony spóraszámmal nincs szóródás közepes mértékű szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Nyíregyháza termőtestek éretlenek, nincs szóródás az aszkospóra-szóródás elkezdődött alacsony spóraszámmal kis mértékű szóródás kis mértékű szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Tuzsér termőtestek éretlenek, nincs szóródás tömeges aszkospóra-szóródás közepes mértékű aszkospóra szóródás tömeges aszkospóra szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Nyíracsád termőtestek éretlenek, nincs szóródás az aszkospóra-szóródás elkezdődött alacsony spóraszámmal kis mértékű szóródás kis mértékű szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Tarpa termőtestek éretlenek, nincs szóródás az aszkospóra-szóródás elkezdődött alacsony spóraszámmal kis mértékű szóródás közepes mértékű szóródás tömeges aszkospóra-szóródás
Csenger nincs szóródás
Buj nincs szóródás tömeges aszkospóra-szóródás tömeges aszkospóra-szóródás

 

Javasolt hatóanyagok:

 • mefentriflukonazol
 • fluxapiroxad
 • defenokonazol
 • pirimetanil
 • ditianon

 

Lisztharmat:

A lisztharmat az áttelelt fertőzött hajtásvégekről indítja a fertőzést, a fertőzött rügyekből fertőzött hajtások jönnek elő, ellenük 100%-osan ebben az időszakban csak metszéssel lehetne védekezni, amennyiben ez megoldható.

Jelenleg a cél, hogy a fertőzött hajtások ne terjedjenek tovább. Erős fertőzés esetén javasoljuk a kéntartalmú készítmények vagy a kettős (varasodás-lisztharmat) felszívódó gombaölő szerek alkalmazását. Felhívjuk a figyelmüket, hogy a varasodás ellen előszeretettel használt difenokonazol hatóanyag önmagában kevésbé eredményes a lisztharmat ellen, javasoljuk a gyári kombinációk használatát.

Javasolt hatóanyagok:

 • mefentriflukonazol
 • fluxapiroxad
 • kén

 

Tűzelhalás:

A tűzelhalás betegségről még nem lehet beszélni, nincs is fertőzés, hiszen a körülmények sem adottak, illetve a növények (alma, körte, birs) fejlettségi állapota sem érte még el azt a szintet amikor veszélyes lehet. Mégis érdemes egy pár szót ejteni erről a betegségről is, hiszen, ha a megelőzésre alapozzuk a védekezést, akkor azt el kell kezdeni. A tűzelhalás csak akkor fog fertőzni, ha virágzáskor egyszerre csapadékos és meleg idő is van. A meteorológiai előrejelzések meleg időt jósolnak az elkövetkező hétre, egy esetleges csapadékkal együtt jövő felmelegedéssel a fertőzési kockázat megnőhet.

 

Állati kártevők:

Bimbólikasztó bogár

A bimbólikasztó bogár kártételeit már lehet látni, ellenük védekezni most nem lehet.

 

Piros gyümölcsfa takácsatka

A piros gyümölcsfa takácsatka (Panonychus ulmi) elleni védekezésre most van kiváló alkalom, ugyanis a kártevő tojás alakban telel át, így most elsősorban lárva alakban van jelen, illetve a rá jellemző szövedéket, ami védi a növényvédő szerektől még nem tudta kialakítani.

Javasoljuk, hogy ha korábban károkat okozott, akkor most még a felszaporodás, a telepek kialakulása, illetve a károsítás elkezdése előtt védekezzünk ellene. Kiemelendő, hogy a gyümölcsfáinkat károsító atkák közül csak a piros gyümölcsfa takácsatkára igazak a fenti állítások, ha más atkafaj károsít a gyümölcsösben akkor nem javaslok védekezést. Hogyan tudjuk egyszerűen megállapítani a kártevőt? Kora tavasszal a kéregrepedésekben, ott, ahol a bőrszövet meggyűrődik, ágak ízesülésénél találhatóak a piros színű tojásaik. Amennyiben metszéskor találkoztunk olyannal mintha pirospaprikával lenne megszórva gyümölcsfánk, akkor erről a fajról van szó. Most már nem találunk ilyen tünetet, már kikeltek a lárvák.

A védekezéskor minden esetben méhekre nem veszélyes készítményt használjunk! A lisztharmat elleni elemi kén készítmények, ebben a korai állapotban jó hatással alkalmazhatóak.

 

Zöld almalevéltetű

A levéltetvek áttelelő egyedei (ősanyák) már előfordulhatnak a kinyílt rügyekben a kis levélkezdemények védelmében, a szívogatást már elkezdik. Hőmérséklettől függően az első telepeiket ki fogják alakítani. Hangyákat már lehet látni a hajtásvégeken, amik már a levéltetveket látogatják, illetve segítik a kolóniák kialakításában.

 

Levélpirosító almalevéltetű

A kártételük már megjelent az ültetvényekben, a kis leveleken már kis mértékű torzulásokat tapasztalhatunk. A későbbiekben a szívogatásnak megfelelően felhólyagosodott, kezdetben narancssárga, majd élénkvörös levéltorzulások fognak kialakulni. Az ellenük való védekezés kulcsa az időben történő kezelések. Mielőtt a levelek torzulnának azelőtt kell elvégezni a permetezéseket, később az összehajlott, felhólyagosodott levelek védelmében már nehezen tudunk ellenük hatékonyan védekezni.

 

Vértetű

A lombkoronaszinten az idén nehezen tudott áttelelni, de partnereink jelzése szerint, több helyen sikerült. A vértetű-kolónia elkezdte a károsítását, elsősorban a gyökérnyaki részen találkozhatunk velük, főleg az intenzív ültetvényekre jellemző oltási csomó környékén. Javasoljuk a gyomok irtását, illetve a sarjhajtások eltávolítását, mivel ezzel megnehezíthetjük az első telepek kialakulását. A lombkorona-szinten áttelelt egyedek esetében javasoljuk a kontakt készítmények alkalmazását. Jelenleg a fajra jellemző fehér, vattaszerű képződmény még nem, vagy részben alakult ki, ekkor eredményesen tudunk védekezni.

 

A kezelésekhez mindenképp kontakt készítményeket javaslunk, hiszen a kártevő most a fás részeken károsít, ahova a felszívódó rovarölő szerek nem jutnak el. Fontos, hogy a permetező légáramát úgy állítsuk be, hogy a gallyak alsó részére is juttasson permetlevet, a kártevő többnyire itt található.

 

Májusi cserebogár:

Várható, hogy a májusi cserebogár meg fog jelenni az ültetvényekben. Az ellenük való védekezésben kulcsfontosságú, hogy védekezzünk az imágók ellen. Később, amikor már a lárva fog a talajban károsítani, nem sok lehetőségünk lesz a védekezésre. A kezelésekre elsősorban kontakt készítményeket javaslunk.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA:

A meggy jelenleg virágzás állapotában található.

Virágfertőző monília:

Az előző hírlevelünkben már felhívtam a figyelmet a virágfertőző monília elleni korai védekezésre. A fertőzési nyomás az elmúlt héten nem csökkent, várhatóan a következő héten a kevesebb csapadéknak köszönhetően viszont fog. Jelenleg a meggy a legérzékenyebb a fertőzésre, minden esetben javasoljuk az ellenük való védekezést, szerencsés esetben a virágzáskor kevesebb csapadék lesz így nem biztos, hogy ki fog alakulni erős fertőzés.

A virágfertőző monília legerősebben a meggyet támadja meg. Érzékeny még rá a szilva, kajszi, kevésbé fogékony a cseresznye és az őszibarack. A magas fertőzési nyomás miatt javasoljuk, hogy a meggyen kívül a többi csonthéjas növényeinket is kezeljük.

Javasolt hatóanyagok:

 • mefentriflukonazol
 • boszkalid + piraklostrobin

 

ŐSZIBARACK:

Az őszibarack virágzás vége állapotában van.

Tafrinás levélfodrosodás:

A tafrinás levélfodrosodás fertőzése a meleg időjárásnak köszönhetően csökkenni fog, vagy meg is szűnhet. Már nem tudunk a kialakult tünetek ellen védekezni. A fertőzött levelek felhólyagosodtak, illetve a hólyagosodások fokozódni fognak, majd maguktól le fognak hullani a levelek.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés