Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Küzdelmes év vár a szarvasmarhatartókra

Kigazdálkodhatatlan önköltségre számítanak a hazai tejtermelők idén. Nagy szükség lenne a jó átvételi árakra és a fogyasztásbővülésre mind a tej, mind a marhahús tekintetében. A döntéshozóknak fel kellene ismerni, hogy az élelmiszerellátás az alapanyag-termelőknél kezdődik, így meg kell becsülni és nem akadályozni őket. Nem szabad tovább hagyni, hogy a közvéleményt hozzá nem értő, gazdálkodástól távol álló emberek alakíthassák. A termelőknek hosszú távon alkalmazkodni kell a klimatikus viszonyok változásaihoz.

KIGAZDÁLKODHATATLAN LESZ AZ ÖNKÖLTSÉG

Az európai nyerstej-átlagár csökkenése megállt, ahogy a főbb európai tejtermékárak is enyhén emelkedtek is az elmúlt időszakban. Azonban a spottejárak a tavalyi év utolsó heteiben sajnos újra esni kezdtek. Az európai nyerstej-felesleg okozta nyomás enyhülni látszik – tájékoztatja lapunkat a Tej Terméktanács ügyvezetője, Harcz Zoltán. Az uniós tejtermék árak a csökkenésük okán egyre versenyképesebbek, amely az export fellendüléséhez vezethet. Azt azonban, hogy merre indul a piac, nem látjuk. Idehaza mindeközben sok olyan változás várható, melyek miatt rendkívül borúsak a kilátások. A drasztikusan megemelkedő útdíj, az üzemanyagokat terhelő magasabb jövedéki adó, az EPR-díjak mind-mind olyan tényezők, melyek az önköltség jelentős növekedéséhez fognak vezetni. A minimálbér emelkedése várhatóan egy minden dolgozót érintő általános béremelést fog indukálni, míg – iparági információk szerint – a víz- és a szennyvízdíjak is jelentősen emelkedhetnek 2024-től. A tejfeldolgozók belföldi tej- és tejtermék-értékesítése mindeközben folyamatosan esik vissza, az import pedig növekszik. Ezt az elkerülhetetlen költségnövekedést a tejfeldolgozók képtelenek lesznek kigazdálkodni, azt hatékonyságnöveléssel sem lehet majd kompenzálni – főleg, ha közben az eladási volumenek csökkennek, ami maga is rontja a hatékonyságot –, így várhatóan csak áremelések bejelentésével tudják majd tevékenységüket folytatni. Végül a tejipari beruházások is lelassulhatnak, ami pedig középtávon igen rossz hír a hazai gazdaságnak.

Forrás: pxhere.com

A BIZONYTALANSÁG ÓVATOSSÁGRA KÉSZTET

A bizonytalanság az időjárási és piaci tényezők terén a jövőben is fennmarad. Emiatt nagyon nehéz tervezni, és a reagálási lehetőségek is korlátozottak. Mihalecz András, a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója óvatosságra int, a kockázatok kerülését és a tartalékképzést javasolja. Ugyanakkor a rugalmasság is fontos, mint a legeltetési technikák terén megjelenő technológiai újítások: az árnyékoló fásítás, a rugalmas szakaszolás vagy éppen az őszi zöldtakarmányokra (facélia stb.) alapozott téli legeltetés alkalmazása. Stratégiai cél lehet a termékenyítési szezon előbbre hozása, kivédendő a nyári hőségnapok okozta rosszabb termékenyülések veszélyét.

VÁRJÁK A PÁLYÁZATOKAT

A 2024-es választások okán várhatóan jobban megnyílnak azok a bizonyos források. A keretek nagyjából ismertek, de az ördög a részletekben rejlik. Bízunk benne, a termelők hozzáférnek ezekhez a forrásokhoz, és az önerőt is tudják biztosítani. A legfontosabb pedig, hogy ezek a beruházások meg is térüljenek, ne csak kidobott pénz legyen, továbbá, hogy a hazai és az uniós törvényalkotók és hatóságok olyan környezetet teremtsenek, melyben a termelőknek is megéri dolgozni, ne csak tiltásokkal és különböző előírásokkal kelljen hadakozni! Gondoljanak az alapanyag-előállítókra is, hogy ne okozzon gondot az egészséges, jó minőségű, biztonságos és megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítása! A világ azon józan részének kell felülkerekedni, aki nem műhúst, tücsköt, bogarat és állagjavítókat, pótitalokat, génmanipulált növényekből és állatokból készült termékeket akar fogyasztani, hanem normális, igazi embereknek való, gusztusos és ínycsiklandozó ételeket, élelmiszereket. Bízunk benne, hogy a zöldek és a környezetvédők is rájönnek, hogy nem a gazdálkodóktól kell védeni a természetet, hiszen ők szerves részei annak.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés