Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Feldman: Új szabályozás segítheti a víziszárnyas termelőket

 

Ősszel elkészülhet az a szabályozási csomag, ami a víziszárnyas termelő és felvásárlók viszonyában megosztja a kockázatot és nagyobb biztonságot jelent majd a gazdálkodóknak – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál megnyitóján, pénteken.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kiskunfélegyházi Libafesztivál olyan identitás képző eseménnyé vált, amely méltó arra, hogy a települést feltegye a térképre – olvasható a kormany.hu cikkében.

Fotó: kormany.hu, Vermes Tibor

A liba és az abból készült termékek a nemzetközi szinten is megállják a helyüket és megmutatják az ágazat teljesítményét. Kifejtette, az víziszárnyas termékek 80%-át külföldön értékesítjük, az ezekből készült termékek pedig a magyar tudást, magyar gazdák munkáját hirdetik.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy nagy kihívásokkal és a nehézségekkel kellett az ágazat szereplőinek megküzdenie az elmúlt időszakban.

A madárinfluenza miatt összesen 1,3 millió víziszárnyast kellett levágni. A kormány azonban nem hagyja magára a gazdálkodókat.

A Vidékfejlesztési Program keretében ugyanis 14 milliárd forintot fizetett ki az agrártárca telepfejlesztésekre és egy új állatjóléti támogatás is rendelkezésre áll a gazdálkodók terheinek csökkentésére.

Fotó: kormany.hu, Vermes Tibor

Hangsúlyozta, „ősszel egy olyan európai uniós állatjóléti szabályozási javaslattal is szembesülhetünk, ami a víziszárnyas szektorban dolgozók számára is tartogat újításokat akár az állattartás, a vágás, vagy a szállítás területén, a feladatunk pedig az, hogy ezekre a változásokra az érintetteket felkészítsük” – fűzte hozzá.

Az államtitkár az ágazat szereplőinek összefogására is felhívta a figyelmet, mert így könnyebben át lehet lendülni a szektort övező akadályokon.

Az agrártárca egy olyan szabályozáson dolgozik, melynek célja, hogy megossza a termelési kockázatot a termelők és a felvásárlók között és a felvásárlás folyamatát átláthatóvá tegye az állattartó számára.

„Az új szabályozásnak köszönhetően olyan viszonyrendszert alakulhat ki a termelő és a vágóhíd között, amely kölcsönös bizalomra épül, így pedig még kiszámíthatóbb lesz a gazdálkodási környezet” – húzta alá Feldman Zsolt.

agrotrend.hu/kormany.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés