Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Éves beszámoló az állattenyésztési szektorról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától

2024-től új névvel, formában és struktúrában jelenik meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tevékenységét összefoglaló éves beszámoló jelentés, melynek első tájékoztatóját március 20-án tette közzé a szervezet. Az anyag állattenyésztési ágazatokról szóló értékelését szemléztük. Az első részben az általános információkat osztjuk meg olvasóinkkal az ágazat tavalyi évéről.

Forrás: pixino.com

A háborúk okozta gazdasági anomáliák, a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás, a járványos állatbetegségek, a növekvő társadalmi elvárások – mint az állatjólét és a környezetvédelem -, és a korlátozott erőforrásbázisok egyre erősödő kihívásokat támasztanak az agráriummal szemben: minden korábbinál nagyobb igényeknek kell megfelelnie az állattartásnak és a rá épülő élelmiszerelőállításnak is. Az állattartók 2023-ban egyértelműen jobb évet zártak, mint 2022-ben, (ez alól talán csak a tejtermelő- és a méhészeti ágazat a kivétel). Ezzel együtt – részben az elmúlt évek új kihívásai miatt – a hazai állattenyésztés a szektornak nyújtott támogatások ellenére stagnál, ugyanakkor az ágazatban még jelentős kihasználatlan potenciál rejlik. A 2023-as évben az állattartók és az állatállományok, valamint a telepek számának csökkenésében is megmutatkoztak a nehézségek, kihívások. Ahhoz, hogy a trendet megfordítsuk és a szektorban szunnyadó termelési potenciált kihasználjuk elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés, az innovációk gyakorlati alkalmazása. A 2024-ben érkező új források jó eséllyel mozdíthatják ki a holtpontról az állattartó ágazatot, illetve adhat számukra új lendületet.

Szakmai anyagok és új tematikus aloldal

Az elmúlt két évben számos hiánypótló szakanyagot és tanulmányt készítettek vagy fordítottak le a NAK kollégái az állattenyésztési ágazatok társadalmi megítélésének javítására. Minden korábbinál erősebben lépnek fel az állattenyésztést övező tévhitek és negatív információk és agrártermelőkkel szembeni tisztességtelen kritikák ellen, folyamatos szemléletformáló kommunikációt megvalósítva ennek érdekében. Új webes aloldalt és tematikus videócsatornát is létrehoztak ennek érdekében, mely anyagait a MÁSZ is rendszeresen megosztja, hogy minél szélesebb körhöz jussanak el ezek az információk.

A tematikus weboldal célja, hogy az állattenyésztéshez, állattartáshoz és az állatitermék-előállításhoz kapcsolódó cikkeken, videókon, kiadványokon és információs kártyákon keresztül bemutassa az állattenyésztési ágazat valódi helyét, szerepét a gazdaságban, a társadalomban és a bioszférában, ezáltal is hozzájárulva az ágazatot övező polarizáció megszüntetéséhez. A 2023 novemberében elindított tematikus aloldal célja még emellett, hogy felhívja a figyelmet az állattenyésztési ágazatnak a gazdaságban, a társadalomban és a bioszférában betöltött kiemelkedő szerepére, a vidéki élethez való kapcsolódására, kihangsúlyozza az állati eredetű termékeknek az élelmezés-biztonságban és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban betöltött megkérdőjelezhetetlen jelentőségét, ezáltal is hozzájárulva az ágazatot övező polarizáció megszüntetéséhez.

Kampányok

2023-ban két közös szemléletformáló kommunikációs kampányt is megvalósított a szervezet a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatallal közösen: az afrikai sertéspestis megelőzéséhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, illetve a malacok rutinszerű farokkurtításának megelőzése érdekében indított állatjóléti kampányban az információkat szakmai anyagok és interjúk mellett infografikákkal igyekeztek átadni.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés