Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Az állati eredetű élelmiszerek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz – FAO infografikák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a FAO által közzétett, „Az állati eredetű élelmiszerek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz” című informatív, szemléletes infografika magyar nyelvű fordítását, melyből hasznos információkat tudhatnak meg arról, hogy melyek az egészség és a jóllét szempontjából legjelentősebb, az állati eredetű élelmiszerekben előforduló tápanyagok, továbbá, hogy milyen hiányosságai vannak az élelmiszer-alapú étrendi iránymutatásoknak.

Az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) a Mezőgazdasági Bizottsága környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot figyelembe vevő, átfogó, tudományos bizonyítékokon alapuló globális értékelést kért az állattenyésztésnek az élelmezés-biztonsághoz, a fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításához és fenntartásához, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz való hozzájárulásáról. Az elkészült értékelés négy részdokumentumból áll, melynek első része a FAO által az idei évben ”Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes” címmel kiadott szakpolitikai áttekintés. Az összefoglaló anyag átfogó elemzést nyújt arról, hogy az állati eredetű élelmiszerek milyen szerepet töltenek be az egészséges étrendben és hogyan járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartásához, valamint az egészség javításához az emberek élete során.

A FAO a fent említett szakpolitikai áttekintéshez kapcsolódóan informatív, szemléletes infografikákat készített, melyek közérthető formában számos hasznos információt tartalmaznak az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatosan.

Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás területén kiemelt feladatának tekinti a tagjai, a közvélemény és a döntéshozók minél szélesebb körű, hiteles forrásból származó információkon alapuló tájékoztatását, valamint az állattenyésztést és az állati eredetű élelmiszer-előállítást övező tévhitek eloszlatását, ezért elkészítette a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításait, melyeket több részes cikksorozat formájában teszünk közzé honlapunkon.

Cikksorozatunk negyedik részében az ”Animal source foods contribute to healthy diets”, azaz ”Az állati eredetű élelmiszerek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz” című infografika magyar nyelvű fordítását tesszük közzé, melyet itt érhetnek el.

Az infografikából többek között az alábbi kérdésekre kaphatunk válasz:

  • Melyek az egészség és a jóllét szempontjából legjelentősebb, az állati eredetű élelmiszerekben előforduló mikro- és makrotápanyagok?
  • Mekkora az egyes állati eredetű élelmiszerek 100 grammos adagjának mikro- és makrotápanyag tartalma?
  • Melyek a tojás, a tej és a hús fogyasztásával kapcsolatos esetleges kockázatok és a legfőbb téves információk?
  • Milyen hiányosságai vannak az élelmiszer-alapú étrendi iránymutatásoknak?

Javasoljuk, hogy folyamatosan kövesse figyelemmel cikksorozatunk további részeit is, amelyekben újabb infografikákat fogunk megosztani az állati eredetű élelmiszerekkel  kapcsolatosan.

Bízunk abban, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításainak közzétételével szélesíteni tudjuk az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, sokrétűbb perspektívát tudunk nyújtani a társadalom egésze és a döntéshozók számára és ezáltal hozzájárulhatunk az állattenyésztési ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításai nem a FAO felkérésére kerültek elkészítésre, a FAO nem vállal felelősséget a NAK által elkészített fordításokban található esetleges hibákért vagy hiányosságokért.

A FAO ”Animal source foods contribute to healthy diets” című infografika angol nyelven itt érhető el.

Források:

agrotrend.hu / NAK, Borovka Zsuzsa

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés