Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Állatállományunk legelőre hajtása, felkészülés és gyakorlati tanácsok

Állatállományunk legelőre hajtása fokozott körültekintést kíván az állat és a gyep szempontjából is. A legeltetési idény hagyományosan Szent György napjától (április 24.) Szent Mihály napjáig (szeptember 29.) tart, azonban az állattartás gazdaságosságának növelése céljából napjainkban a húshasznú állomány esetén átlagosan a 210-240 napos legeltetési idény elérése a cél a gyep túllegeltetése nélkül. Ezt csak a kihajtás megfelelő időzítésével lehet elérni.

Forrás: pixino.com

Kihajtás előtt, kora tavasszal fel kell mérni a legelőberendezések állapotát. Ki kell javítani a kerítéseket, kapukat, biztosítani kell a felhajtóutak domború felszínét, hogy minden időjárási körülmény között járhatóak legyenek! Ki kell tisztítani a kutakat, az itatóhelyeket és környéküket. Ekkor időszerű megjavítani a sózókat és etetőrácsokat, valamint a nyári szállás karámrendszerét is. Be kell gyűjteni a legelőre került szemetet, hulladékot. Ez az időszak a legalkalmasabb elboronálni a vakondtúrásokat, valamint gondoskodni a kiritkult foltok felülvetéséről (amennyiben megengedett a területen).

A második legelőszemle alkalmával, áprilisban meg kell győződni arról, hogy a növényzet alkalmas-e a takarmányozásra. Érdemes felmérni, hogy mekkora a területen a szúrós és mérgező növények aránya, és a betegségek megelőzése céljából az erősen fertőzött foltokat kaszálni vagy kikeríteni szükséges.

A legeltetési idény megkezdése előtt az állatokat is fel kell készíteni a legeltetésre. Gondoskodni kell a körmölésről, az oltásokról és az állatok fokozatos szoktatásáról a napsütéshez, a nagyobb területen való mozgáshoz, valamint a friss zöldtakarmányhoz. Utóbbiakat elérhetjük a fokozatos jártatással, valamint azzal, hogy nem éhes állatokat hajtunk ki a tavaszi legelőre és biztosítjuk részükre a szárazanyag- és rostpótlás lehetőségét szénával vagy takarmányszalmával. A belső és külső paraziták elleni védekezés a kihajtás előtt legalább egy hónappal történjen meg, a legelő értékes rovarfaunájának védelme érdekében.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés