Állattenyésztés

Áttörés a tejtermelés technológiájában, egyedi teljesítményvizsgálati rendszer eredményei

Egy rendszer mind felett! Gyors egymásutánjában 3 országos standard laktációs zárás eredményeivel is találkozhattak a szakemberek. Azért tekinthetünk ezekre különös büszkeséggel, mert ez volt az első alkalom, hogy a tej- és kettőshasznú szarvasmarhákkal foglalkozó tenyésztőszervezetek (HFTE, MTE és a KTFTE) által fejlesztetett és önállóan működtetett Dairy Tenyésztési Rendszer (DTR) a legfejlettebb technológiai és informatikai megoldásokkal felfegyverezve megcsillanthatta képességeit.

Forrás: pixino.com

Először a 2021. és 2022. év utólagosan betöltött és feldolgozott teljesítményvizsgálati adatai – tejtermelés-ellenőrzés, szaporodásbiológiai adatok, termékenyítések – alapján számította ki a fajta országos standard (305 napos) laktációs eredményeit és a telepi rangsorokat. Az új rendszer nemcsak gyorsabb és kezelhetőbb, hanem képessé vált arra is, hogy gyakorlatilag az utolsó adat beérkezését követően rendkívüli gyorsasággal végezze el a számításokat, mielőbb hasznos információkkal lássa el a tisztelt Tenyésztőket. Talán ennél ragyogóbb eredményekkel és szakmai megoldásokkal nem is zárulhatott volna le a tenyésztésszervezés legújabbkori történetének sötét korszaka, amikor egyik pillanatról a másikra leálltak azok az összetett informatikai rendszerek, amelyek korábban segítették a hazai tenyésztők munkáját a teljesítményvizsgálati, tenyészértékbecslési eredményekkel. A leállás alatt sem tétlenkedtünk, hiszen főnixmadárként a hamvaiból kellett újraéleszteni ezt a rendkívül bonyolult és speciális ismereteket igénylő rendszert.

LÉLEGZETELÁLLÍTÓ SZÁMOK

A számok láttán sokat tapasztalt és világlátott kollégáimnak is elakadt a szava. Hatalmas eredmény az, hogy a korábbi rendszer utolsó eredményeit, a 2020. év zárását – 10 448 kg tej, 3,66% zsír, 3,33% fehérje – közel 320 kg-mal előzi meg a 2021. év változatlan beltartalmi mutatók mellett. 2021-ben a hazai holstein-fríz populáció termelése így alakult: 10 767 kg tej, 3,66% zsír, 3,33% fehérje. Ugyanebben a viszonyítási időszakban ’22/’21 a fajtatiszta populáció termelése 368 kg-mal haladta meg a csúcsértéket, elérve a 11 172 kg-ot. A sikertörténet azonban itt még korántsem ért véget, hiszen a 2021. év zárását követően a rendszer a 2022. év adatait kezdte szélsebesen feldolgozni. Meglepetésünkre további 182 kg-mal emelkedett az országos átlagos hozam, elérve a 10 949 kg-ot, a közel 11 000 kg álomhatárt, miközben a beltartalmi mutatók, a hatalmas mennyiségű tej ellenére mégis enyhén emelkedtek 3,74% zsír és 3,35% fehérje értékre. Ezek a futtatások nem csupán azt bizonyították, hogy az új DTR képes megbirkózni ezzel a hatalmas adatmennyiséggel, hanem azt is, hogy szigorú szakmai ellenőrzést követően a publikálás feltételeinek maradéktalanul megfelelő eredményeket képes produkálni.

A világon termelő, mintegy 22 millió törzskönyvezett holstein tehén országos rangsorában a magyar populáció az élmezőnyben szerepel.

Valamennyi munkatársam és a magam nevében is őszinte elismerésem szeretném kifejezni és gratulálni szeretnénk a kiváló eredményekhez! Örömmel tölt el minket, hogy a magunk szerény eszközeivel hozzájárulhattunk a sikeres munkájukhoz.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook