Természet

A Dagály fürdőben nem védekeznek a méhek ellen hanem őket védik

Aki nemrég a népszerű budapesti gyógy- és strandfürdőben járt, annak feltűnhetett egy kordonnal lekerített terület, amelyen egy méhek jelenlétére figyelmeztető felirat volt olvasható. Kíváncsiak lettünk a részletekre, ezért kérdéseinkkel megkerestük a fürdő vezetőségét.

Kiss Balázs létesítményvezető-helyettes szerkesztőségünknek elmondta, hogy a vendégek biztonsága érdekében egész évben, de a szezonkezdéskor különösen figyelnek a fürdő területén megjelenő darázsfészkekre, melyek eltávolítását mindig szakemberekre bízzák.

Fotó: Sápi Zsófia

Most is a nyári strandszezon előtti karbantartási és növénygazolási folyamatok közben észlelte egyik munkatársuk a rovarokat, majd jelentette a vezetőségnek, hogy darazsak laknak a területen. A kiérkező szakemberek azonban jelezték a fürdő vezetősége felé, hogy nem darazsakról, hanem egy körülbelül kétezer egyedet számláló méhrajról van szó.

Tekintettel arra, hogy a méhek igen hasznos, védendő rovarok, természetesen az irtásuk szóba sem jöhetett. A szakemberek elmondták, hogy a valószínűleg egy méhkasból léptek meg az állatok, amelyek minden bizonnyal pár nap múlva tovább is fognak állni. Azt javasolták a fürdő vezetőségének, hogy mivel a méhek a darazsakkal ellentétben egyébként sem agresszív rovarok, egy kordonnal zárják le az érintett területet a szóban forgó néhány napra.

Kiss Balázs azt is elmondta, hogy a szakemberekkel abban maradtak, ha mégsem változna a helyzet pár napon belül, akkor szólnak egy méhésznek, aki majd befogja a rajt. Hozzátette, hogy a kertészük, Nagy Dénes egyben méhész is, így ő is felajánlotta a segítségét a méhek áttelepítéséhez.

Fotó: Dagály Gyógyfürdő,Strandfürdő és Uszoda

Az érintett területet tehát lekerítették, egyrészt az emberek biztonsága érdekében az esetleges csípések elkerülése végett, másrészt az állatok védelme miatt. A méhek azóta már tovább is álltak, az elzárt részt pedig ismét bárki használhatja.

Kiss Balázs hozzátette, hogy darazsakkal már sokszor, méhekkel azonban most volt először dolguk, valószínűleg a strand területén virágzó növények csalhatták oda őket. Ha a jövőben ismét előfordulna hasonló eset, megint ugyanilyen figyelemmel járnak majd el, hiszen fontos számukra, hogy mind az emberek, mind a rovarok szempontjából pozitív legyen a hasonló történetek vége.

 

Agrotrend.hu/ Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés