Gépesítés
Technika
„Porky’s Strohautomat” automata sertés szalmaetető berendezések
Számos kísérlettel megerősített tény, hogy a sertések is szívesen fogyasztanak szalmát is az abraktakarmányok kiegészítéseként. Leggyakrabban függő-, vagy padozatra helyezett rácsos kosárban, vagy falra helyezett rácsos szalmatartóban adagolják részükre a szalmát. Az így kiadagolt szalma egy részét az állatok a padozatra juttatják és az alomba tapossák.
Ez almos tartás esetén nem okoz gondot, sőt rendszeresen felfrissíti az almot. Alom mentes, rácspadozatos, hígtrágyás technológia esetén azonban nem igen használható, mert eltömítheti a rácspadozat hézagait – írja a Profi Magazin.
Ez utóbbi technológiához fejlesztett ki a német Meier-Brakenberg cég szalmaetető berendezéseket, amelyek a száraz abraketető automatákhoz hasonlóan adagolnak pelletált, vagy aprított szalmát. A padozatra rögzíthető rozsdamentes utántölthető hatszögletű tartályból és az etetőtálcából álló automatákat az állatok gyorsan megszokták és evés közben elenyésző mennyiséget túrnak ki az etetőtálcából a padozatra, amely nem okoz gondot a trágyakezelés során a hígtrágyás technológiák esetében.
agrotrend.hu / Profi Magazin