Gépesítés

Technika

Mire jó a rönkhasító, és milyet vegyünk?

A tűzifa előkészítése, a hasogatás, és a fával való fűtés folyamata is alapvetően körülményes, hiszen kézi munkaerőt igényel. A rönkhasítóval azonban számos feladat kiváltható. Egy ilyen szerszám jelentősen leegyszerűsíti a dolgokat. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a rönkhasítót, annak fajtáit, felhasználási módjait, és a legfontosabb kiválasztási szempontokat.

Létrehozva:

|

Mi az a rönkhasító?

Rönkhasító, fahasító, hasítógép – bármelyiket is halljuk, ugyanarról az eszközről van szó. A szerszám lényegében egy nagyon egyszerűnek tűnő, ámbár annál hasznosabb funkciót lát el: gyorsan, szinte pillanatok alatt vágja el a fát. Gondoljunk csak bele, kézi erővel ez mennyi munkaórát jelent. Egy ilyen hidraulikus gép több tonna erő kifejtésére is alkalmas, és még gyújtóst is készíthetünk vele. Mindezt anélkül, hogy elfáradnánk, kimerülnénk, hosszú szüneteket tartanánk.

Fotó: pixabay.com

Rönkhasító fajtái, típusai

Egy rönkhasító számos területen felhasználható. Az otthoni alkalmazás mellett ipari, professzionális szinten is hasznos szerszám. Télen, a hidegben is (pl. vízszintes fahasítók) érdemes lehet dolgozni vele. Nagy előnye, hogy nem jár nagy hanggal és zajjal, nem zavarja a szomszédokat, több szempontból (pl. tárolás, működtetés) is praktikus termék. Típusait illetően benzines- és elektromos motorral rendelkező rönkhasítók közül is lehet válogatni.

Fotó: Zákány Szerszámház

 

A kiválasztás szempontjai

Az, hogy milyen esetben melyik a jobb, általánosságban a felhasználás területe szabja meg, de természetesen az egyéni preferenciák is közrejátszanak. Otthoni működtetésre például egyértelműen az elektromos fahasító lehet a jobb alternatíva, míg professzionális célokra, ipari területen már inkább a benzines motor lesz a hatékonyabb.

Meghatározó tényező továbbá a rönkök átmérője, hosszúsága, amikkel dolgozni fogunk. Ha szélesek, akkor nehezebb rönkhasítóra is lesz szükség. A hasítóerő az egyik legfontosabb szempont a kiválasztás során, hiszen ez az a tulajdonság, ami meghatározza magát a hatékonyságot. Egy kisebb teljesítményű gép lehet egyfázisú, míg a nagyobbak jellemzően háromfázisú motorral rendelkeznek. A fázissorrend általában a hasítógép csatlakozójánál található meg. Nem árt azonban tudni, hogy a nagyobb teljesítmény nagyobb áramfelvétellel is jár.

Hogyan használjuk?

Helyezzük a fát, rönköt a gépbe, majd a hasítógép másodpercek alatt szétvágja. Amivel még nem árt tisztában lenni, az a hálózati feszültség. A háromfázisú áramellátás például nem minden háztartásban elérhető. Fontos továbbá, hogy túlmelegedés esetén a hasítógépet válasszuk le az elektromos hálózatról, hárítsuk el a túlterhelést okozó hibát, illetve adjunk néhány percet a lehűlésnek. Csak ezt követően csatlakoztassuk újra a gépet. Ne feledkezzünk meg a személyes biztonságról sem, vagyis a védőfelszerelés, megfelelő ruházat viseléséről.

Rönkhasító vásárlása a Zákány Szerszámházból

Amennyiben hasítógép rendelésére adjuk a fejünket, fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be a terméket. Egy hiteles szerszámbolt, mint amilyen a Zákány Szerszámház széles kínálatában rönkhasító vásárlására is adott a lehetőség. További kérdés esetén kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, akiktől a garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatban is lehet érdeklődni.

Zákány Szerszámház

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook