Gépesítés

Technika

Megkezdődik a Dammann-nál a Bosch BASF Smart Farming okos permetezési megoldásának első sorozatgyártása a német és a magyar piacra

Az intelligens növényvédelmi permetezőgép pontos gyomirtószer-kijuttatást tesz lehetővé.

  • Megbízható és könnyen kezelhető növényvédelmi permetezőgép az okos gazdálkodáshoz
  • Hatékony gyomirtás az optimális növényvédelem érdekében
  • Pontos gyomirtószer-kijuttatás az EU növényvédőszer-csökkentési céljainak támogatásához

Buxtehude, Köln, Németország – Márciustól megkezdődik a Bosch BASF Smart Farming vállalat „SmartSprayer” elnevezésű okos permetezési megoldásának első sorozatgyártása a Herbert Dammann GmbH-ban. A Bosch csúcstechnológiás, kamerás érzékelő technológiáját és szoftverét, valamint a xarvio® Digital Farming Solutions fejlett digitális agronómiai döntési motorját egyesítő okos permetezési megoldás beépül a Dammann intelligens növényvédelmi permetezőgépeinek kínálatába. A Dammann első, egyedülálló gyomirtó rendszerrel ellátott, gyakorlati használatra szánt növényvédelmi permetezőgépe – ami kezdetben Németországban és Magyarországon lesz kapható – várhatóan tavasszal kerül a piacra. „A gazdák mostantól egy olyan megbízható szántóföldi permetezőgépet használhatnak, amely optimális védelmet nyújt a növényeknek, ugyanakkor könnyen kezelhető és azonnal használható” – mondja Florian Gwosdz, a Bosch BASF Smart Farming társügyvezetője.

Az okos permetezési megoldás valós idejű, automatizált gyomfelismerést és precíziós permetezést kínál mind a preemergens („zöld a barnán”), mind a posztemergens („zöld a zöldön”) permetezés során. Ahogy a permetezőgép áthalad a szántóföldön, a rendszer ezredmásodpercek alatt megkülönbözteti a haszonnövényeket a gyomnövényektől, és hajszálpontosan vezérli az egyes permetezőfúvókákat. Ez biztosítja a gyomirtó szer megfelelő dózisban, és csak a szükséges helyen történő kijuttatását. Emellett a rendszer a xarvio® FIELD MANAGER platformjához való kapcsolódásával olyan hasznosítható betekintést és digitális eszközöket is nyújt a gazdáknak, mint a személyre szabott agronómiai ajánlások, a gyomeloszlás, a kijuttatott mennyiséget feltüntető térképek, az automatikus érzékenységi szintek és a jelentéskészítést támogató, könnyen használható dokumentáció. Konstantin Kretschun, a Bosch BASF Smart Farming társügyvezetője hozzáteszi még: „Az okos permetezési megoldás bevezetése a németországi és magyarországi gazdálkodók körében: a növényvédőszer-felhasználás optimalizálását célzó fontos eredmény és lépés. Emellett hozzájárul a jövőbeni jogi követelményeknek való megfeleléshez és az EU növényvédőszer-csökkentési céljainak teljesítéséhez is.”

 

 

Hatékonyság biztosítása és a fenntartható gazdálkodás támogatása

A Bosch BASF Smart Farming az okos permetezési megoldás technológiájának globális forgalmazásáért és értékesítéséért felelős vegyesvállalat. A különböző helyszíneken, eltérő agronómiai körülmények között végzett szántóföldi kísérletek szerte a világon bebizonyították, hogy az okos permetezési megoldás hatékonyabb gyomirtószer-felhasználást tesz lehetővé anélkül, hogy veszélyeztetné magát a gyomirtást. Ez támogatja a fenntartható gazdálkodást és javítja az erőforrás-hatékonyságot, miközben hozzájárul a környezeti hatások csökkentéséhez is.

„A Bosch BASF Smart Farming okos permetezési megoldásának az intelligens szántóföldi permetezőgépeinkbe való beépítésével a jövő optimális gyomkezelését támogató innovatív technológiát kívánunk kínálni a gazdálkodóknak. Gyomirtó szerből csak a szükséges mennyiségben és a lehető legkisebb mértékben kell kijuttatni – ez anyagilag és ökológiailag is kifizetődik. Mindez pedig megerősíti elkötelezettségünket, hogy az innováció élvonalában legyünk az európai mezőgazdaságban” – mondja Nadine Dammann, a Dammann GmbH ügyvezető igazgatója.

 

A Mobility Solutions a Bosch csoport legnagyobb üzletága. Az előzetes adatok szerint 2022-ben 52,6 milliárd eurós árbevételt ért el, és ezzel a csoport teljes működési árbevételéhez közel 60 százalékkal járult hozzá ez az üzletág. Mindez a Bosch csoportot a vezető autóipari beszállítók közé sorolja. A Mobility Solutions üzletág a közlekedés biztonságos, fenntartható és izgalmas vízióját követi, továbbá egyesíti a csoport szakértelmét a személyre szabottság, az automatizálás, az elektromossá tétel és az összekapcsolhatóság területén. Az üzletág ügyfelei számára az eredményt az integrált mobilitási megoldások jelentik. A Mobility Solutions fő tevékenységi területei: a befecskendezési technológia és a belsőégésű motorok hajtáslánc-perifériái, a hajtáslánc villamosításának különféle megoldásai, a járműbiztonsági rendszerek, a vezetőtámogató és automatizált funkciók, a felhasználóbarát infotainment technológiák, valamint a jármű és jármű, illetve a jármű és infrastruktúra közötti kommunikáció, a szervizkoncepciók, valamint a gépjárműipari aftermarket technológiák és szolgáltatások. A Bosch egyet jelent olyan fontos autóipari innovációkkal, mint az elektronikus motorvezérlés, az ESP menetstabilizáló rendszer és a common-rail dízeltechnológia.
A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte mintegy 420.000 munkatársat foglalkoztat (2022. december 31-i adatok alapján). Az előzetes adatok szerint a vállalat 2022-ben 88,4 milliárd eurós árbevételt ért el. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét: mobilitási megoldások, ipari technika, fogyasztási cikkek, valamint energia- és épülettechnika. Vezető IoT vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az ipar 4.0-hoz és a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz. A Bosch a mobilitás fenntartható, biztonságos és izgalmas vízióját követi. Szakértelmét a szenzortechnológia, valamint a szoftverek és szolgáltatások területén, továbbá saját IoT-felhőjében hasznosítva kínál ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja, hogy megkönnyítse a hálózatba kapcsoltságot olyan termékekkel és megoldásokkal, amelyek mesterséges intelligenciát (MI) használnak, vagy amelyeket annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A Bosch innovatív és lelkesedésre ösztönző termékekkel és szolgáltatásokkal javítja az életminőséget világszerte. Röviden: a Bosch „életre tervezve” jellegű technológiát hoz létre. A Bosch csoporthoz tartozik a Robert Bosch GmbH, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Az értékesítési- és szervizpartnereivel együtt a Bosch globális gyártási, mérnöki és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A Bosch csoport világszerte több mint 400 telephelye 2020 első negyedéve óta karbonsemleges. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch világszerte 128 telephelyén mintegy 85.000 munkatársat, többek között közel 44.000 szoftvermérnököt foglalkoztat a kutatás-fejlesztés területén.
A Bosch BASF Smart Farming-ról
A Bosch BASF Smart Farming, ami a Bosch és a BASF közös vállalkozása 2021-ben jött létre azzal a céllal, hogy egyesítse két világ legjobbjait: a BASF agronómiai know-how-jával és a Bosch hardver szakértelmével már ma megteremtjük a jövő mezőgazdaságát. A precíziós technológia, a digitális eszközök és az agronómiai intelligencia összekapcsolásával olyan okos, működőképes gazdálkodási megoldásokat kínálunk, amelyek növelni tudják a mezőgazdaság termelékenységét, jövedelmezőségét és fenntarthatóságát. További információkért látogasson el ide: www.smartfarming.ag.
A xarvio® Digital Farming Solutions-ről, azaz a BASF Digital Farming GmbH saját márkájáról
A xarvio® Digital Farming Solutions a növénytermesztés optimalizálásával élen jár a mezőgazdaság digitális átalakításában. A xarvio® a világ vezető növénymodellező platformjára építve különféle digitális termékeket kínál. A technológia olyan független, tábla- és zónaspecifikus agronómiai tanácsokat nyújt, amelyek felhasználásával a gazdálkodók a leghatékonyabban és a legfenntarthatóbb módon tudnak termelni. A vállalat termékeit (xarvio® SCOUTING, xarvio® FIELD MANAGER és xarvio® HEALTHY FIELDS) világszerte több mint 100 országban használják a gazdák. A xarvio® FIELD MANAGER-re több mint 100.000 termelő és szaktanácsadó regisztrált, így ez összességében 14 országban több mint 16 millió hektár szántóterületet fed le. A xarvio® SCOUTING-ot 7 milliónál is több felhasználó töltötte le. További információkért kérjük, látogasson el a www.xarvio.com weboldalra vagy a közösségi médiában elérhető bármelyik csatornánkra!
A BASF Mezőgazdasági megoldások divíziójáról
A mezőgazdaság alapvetően fontos szerepet játszik abban, hogy elegendő egészséges és megfizethető élelmiszert biztosítsunk a gyorsan növekvő népesség számára, miközben csökkentjük a környezeti hatásokat. Partnereinkkel és mezőgazdasági szakértőkkel együttműködve, valamint a fenntarthatósági kritériumok minden üzleti döntésbe történő beépítésével segítünk a gazdáknak abban, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a fenntartható mezőgazdaságra. Ezért fektetünk be egy olyan erős K+F csatornába, amely az innovatív gondolkodást a gyakorlati cselekvéssel kapcsolja össze a földeken. Portfóliónk vetőmagokat és speciálisan kiválasztott növényi trait-eket, kémiai és biológiai növényvédelmet, talajgazdálkodási, növény-egészségügyi, kártevőirtási és digitális gazdálkodási megoldásokat foglal magában. A laboratóriumban, a szántóföldeken, az irodában és a gyártásban dolgozó szakértői csapatokkal arra törekszünk, hogy megtaláljuk a sikerhez vezető megfelelő egyensúlyt a gazdák, a mezőgazdaság és a jövő generációi számára. Üzletágunk 2022-ben 10,3 milliárd euró árbevételt ért el. További információkért kérjük, látogasson el a www.agriculture.basf.com weboldalra vagy a közösségi médiában elérhető bármelyik csatornánkra!

agrotrend.hu / BASF Hungária Kft.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés