Gépesítés

Technika

KÖCKERLING ALLROUNDER: a sokoldalú munkatárs

Klímavédelem, talajvédelem, redukált talajművelés. Napjaink sokat használt alapfogalmai. Talajművelési technológiáinknak változnia kell.


ALLROUNDER 1450, az igazi hektárfaló

 

A hagyományos forgatásos módszerek eredménye a romló talajállapot, a szerkezet elvesztése, az intenzív eróziós és deflációs hatások.
Törekednünk kell arra, hogy talajkímélő és mulcshagyó módszerek kerüljenek előtérbe a jövőnk érdekében! Nincs választás.

A jótékony hatású mulcs viszont feladja a leckét a hagyományos talajművelő gépeknek.
Ezért fontos, hogy az alapművelés után minden munkafolyamatra alkalmas szerszámot találjunk, legyen az tarlóápolás, avagy magágykészítés.

A KÖCKERLING ALLROUNDER alapvetően egy forgatás nélküli talajművelési rendszerben alkalmazható négygerendelyes magágykészítő gép. Viszonylag nagy vázmagasságának (60 cm) és húzástávolságának (16,7 cm) köszönhetően megbirkózik nagyobb mennyiségű szármaradvánnyal is, így mind ősszel, mind tavasszal univerzálisan alkalmazható. Rugós lúdtalpkapái biztosítják a felső talajréteg teljes átmetszését, a szármaradványok egyenletes hossz-, illetve keresztirányú eloszlását és a megfelelő mértékű talajba keverését a felső 5-10 cm-es rétegben. Felépítéséből adódóan egyenletes, jól aprított, alacsony magasságú tarlók estén tarlóhántási feladatokra is alkalmas lehet a gép, azonban a korlátozott átömlési keresztmetszet miatt nem ez a fő profilja.

 


A mellső simító és mélységállító kerék

 

Mivel az ALLROUNDER rendelkezik rugós simítósorral, így alkalmazható hagyományos forgatásos művelési rendszerekben is, akár őszi akár kora tavaszi szántáselmunkálásra, magágykészítésre. Ebben az esetben a rugós simító végzi a talaj egyengetését, a lúdtalpkapák pedig lándzsakapákra cserélhetők, művelési mélységük csökkenthető a kisebb mértékű gyúrás/kenés érdekében. A gép lezáróegysége a dupla U profilos STS (Soil To Soil) tandemhenger, amely széles nedvességtartományban biztosít kíméletes lezárást eltömődések nélkül. (Ahol a pálcás vagy Croskill hengerek már beragadnak, az STS még biztonsággal dolgozik). A henger „U” profilja megtelik talajjal, ezáltal a legtökéletesebb, legkíméletesebb lesz a visszatömörítés.

 


Az STS henger munkája, garantáltan beragadás nélkül

 

Az ideális magággyal szemben támasztott követelmény, hogy megfelelő csírázási körülményeket biztosítson a vetőmagnak, a talaj védelmét is figyelembe véve. Fontos az egyenletes magágyalap, melyet az ALLROUNDER lúdtalpkapái és a váz kiváló mélységtartása maradéktalanul biztosítanak: egyenletes, sima, de nem tömör réteg, ahova a mag a vetés során kerül. A mag feletti rétegnek kellően lazultnak kell lennie: egyenletes, könnyen melegedő (akár szármaradvánnyal borított), ugyanakkor ne legyen száraz, rögös, túlművelt, amely könnyen cserepesedik, visszatömörödik, erodálódik. Az elvárt feltételeket az ALLROUNDER szélesebb nedvességtartományban is kiválóan biztosítja. Szerszámelredezése kíméletes munkavégzést biztosít, nem műveli túl, és nem tömöríti túl a talajt.
Mindemellett kiváló a gyomirtóhatása (más lándzsakapás magágykészítőkkel ellentétben). Legyen szó tarlóápolásról, árvakeléssel vagy gyomokkal tarkított alapművelések őszi vagy tavaszi magágykészítéséről, az ALLROUNDER mindennel megbirkózik. Kiváló keverőhatásának köszönhetően pedig alkalmas különböző tápanyagok egyenletes bedolgozására is.


ALLROUNDER PROFILINE 750 bevetésen

 

Az ALLROUNDER kínálata nagyon széles, 3 m-től a 14,5 m-ig terjed, ami gyakorlatilag teljesen lefedi a 100-600 LE-es teljesítménytartományt. Teljesítményigénye 30-40 LE/m, 11-14 km/h üzemeltetési sebességével pedig hatalmas területteljesítményt biztosít. Beállítása gyors, kezelőbarát. Felépítéséből adódóan (kevesebb kapa, kevesebb henger) karbantartása egyszerű és relatíve olcsó más magágykészítő gépekkel szemben. És ne felejtsük el megemlíteni az Köckerling gépekre jellemző kiváló minőséget, mely hosszú élettartamot biztosít még nagyüzemi felhasználás esetén is.

A folyamatos termékfejlesztés gyümölcse az ALLROUNDER FLATLINE termékcsalád, amely 6, 7,5 és 9 méteres verziókban elérhető, immáron 6 gerendelyes konstrukció. A fő különbség a gerendelyszámon kívül a 64 cm-es vázmagasság, a 13 cm-re redukált kapaosztás (70 cm-es gerendelytávolság mellett), illetve a mellső vágókéses henger. Ez a szerkezeti egység
360 mm-es átmérővel és 6 késsorral rendelkezik, amelynek fontos feladata a tarló- és szármaradványok intenzív aprítása. Az így átdolgozott növényi részek sokkal egyenletesebben keverhetők, ezáltal javul a munkaminőség, optimálisabb a bedolgozás. Ezzel a kiegészítővel megvalósítható az ultrasekély talajművelés.

 


ALLROUNDER FLATLINE 900

 

Amennyiben a gépet magágykészítésre vagy szántáselmunkálásra használnánk, úgy a henger cserélhető hidraulikus állítású simítóegységre is. Amíg a hagyományos ALLROUNDER kapaszárai (HERKULES) opcióban lehetnek dupla rugósak, addig a FLATLINE ELEPHANT kapái alapvetően dupla kivitelűek, ezáltal fémjelezve a berendezés masszivitását, stabilitását a legkötöttebb körülmények között is.

A még precízebb mélységtartást immáron 4 db hidraulikus állítású mellső kerék szavatolja. Tekintettel a megnövekedett kapaszámra, a FLATLINE sorozat vonóerőigénye mintegy 30-40%-kal meghaladja hagyományos ALLROUNDER családét.

A CLASSIC gépek formájában az eddigiekben is elérhetők voltak az ALLROUNDER-ek függesztett kivitelben, de a megnövekedett arányú gyomirtószer-kivonások életre kelltették ennek a gépcsaládnak az úgynevezett BIO kiviteleit. A 4, 5,3 és 6 méteres gépek kapaosztása 15 cm, gerendelymagasságuk pedig 60 cm. A kultivátor pontos, párhuzamos mélységszabályozását 4 db hidraulikus támasztókerék biztosítja, lehetővé téve a gyors beállítást, és a stabil, egyenletes munkamélységet. Ez a stabilitás növelhető az opcionális mellső kerekek felszerelésével.

A fő különbséget a BIO sorozat esetében az elmunkálóegység jelenti. Míg a hagyományos függesztett CLASSIC sorozat hengersorral záródik (pálcás, tandempálcás, STS vagy dupla STS kivitelekben), addig a BIO gépeknél két vagy három sorban elrendezett, 13 mm átmérőjű elmunkáló pálcasor az utolsó művelőegység. A boronafogak megbízhatóan átfésülik a növényi maradványokat, hogy azok a felszínen kiszáradjanak. A megfelelő agresszivitás hidraulikus szögállítással biztosítható, a beállítás skála segítségével kontrollálható. A BIO sorozat teljes művelési szélességben tökéletesen alkalmas a terület gyommentesítésére, használatával redukálva a kemikáliák használatát egy óriási lépés az ökológiai gazdálkodás irányába.

 

Összegezve, a Köckerling ALLROUNDER család egy univerzális eszköz, melyet egész évben jól lehet alkalmazni mind forgatásos, mind forgatás nélküli talajművelési rendszerekben a különböző szántóföldi növények sikeres termesztéséhez.

Német gyártás, német minőség, biztos forgalmazói háttér.
Ne hagyja ki a legjobb lehetőséget, a KÖCKERLING talajművelő gépeiről érdeklődjön
a
KITE Zrt. munkatársainál!
Pataki Sándor, kereskedelmet támogató mérnök
Bellai Tamás, kereskedelmet támogató mérnök

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés