Gépesítés

Dutra találkozót rendeznek a hétvégén Kiskőrösön

A legendás magyar traktor gyártását – szovjet nyomásra – ugyan közel félévszázada le kellett állítani, a nagy gépek presztízse a mai napig alig halványul. Ez részben annak is köszönhető, hogy például Kiskőrösön, a Dutra Baráti Kör tagjai ápolják a magyar ipar zseniális találmányának a hírnevét.

Forrás: wikimedia

A XII. Nemzetközi Dutra Találkozó programja szombaton kezdődik. A múzeumba 7.30-tól várják az érkezőket. Majd 10 órakor Font Sándor országgyűlési képviselő, Domonyi László polgármester, és Gáspár Ferenc megyei agrárkamarai elnök nyitja meg a rendezvényt. Délután 14 órakor díszfelvonulást rendeznek a városban, majd 15.30-tól fellép a Bogárzó Citerazenekar, 17 órakor a traktorokat egyszerre indítják be. Vasárnap kivonulnak az erdőtelki szokásos területre. Itt szántás- és művelés bemutatólesz  9.30-tól, majd 10.30-kor traktorhúzó versenyt tartanak, 12-kor pedig a jól ismert Karusszel – Dutrák táncát láthatja a közönség. Délután 13.30-kor újabb traktorhúzó verseny lesz, majd ismét a Karusszel – Dutrák táncát láthatja a nézősereg. 17 órakor tombolahúzás várja a jelenlévőket. A szerencsés egy UE-28-as Dutra traktorral mehet majd haza.

A 60-as években világújdonságnak számító „orrnehéz”, négykerék-hajtású traktort UE-28-as típusnéven, az U-28 család egyik tagjaként gyártották és forgalmazták idehaza. A konstrukcióhoz kötődik a DUTRA elv – mint traktor építési elv – megjelenése. Jellemzője a négykerék-hajtás, az első- és hátsó kerék közel azonos mérete és meghajtása, valamint a traktor „orrnehéz” súlyelosztása. Műszaki újdonsága a korszerű mezőgazdasági járószerkezete, és a hajtott kerék kormányzási megoldása.

agrotrend.hu / baon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés