Gépesítés

Technika

Bánki-Mechwart „Petróleumeke”

A Mechwart-féle gőzeke a kedvező agrotechnikai eredmények ellenére tömegesen nem terjedt el. A gépnek nagy volt a tömege és ebből következően tetemes volt az ára.

Létrehozva:

|

A gőzeke szerkesztési munkáiban Bánki is kezdetektől részt vett, a továbbfejlesztés teljesen az ő nevéhez kötődik!

Bánki Donát gépészmérnök, feltaláló a műegyetem tanára. Korának egyik legjelentősebb feltalálója. Számos találmánya közül egyik kiemelkedő a Csonka Jánossal szabadalmaztatott fúvókás benzinkarburátor (porlasztó). A GANZ-ban főmérnökként tevékenykedett. A GANZ és Társa Danubius Gépgyárban gyártották Bánki-Csonka szabadalmaztatott petróleummotorját.

A „gőzekét” 1896-ban átépítették és petróleummotorral látták el Bánki tervei alapján. Így került még ebben az évben kereskedelmi forgalomba Bánki – Mechwart Petróleumeke néven.

A gőz-erőforrást Bánki-Csonka-féle függőleges elrendezésű, kéthengerű petróleummotorra cserélték. A vázszerkezetét az erőforráshoz alakították. Ezzel létrejött egy mezőgazdasági célgép, egy – Magyarországon elsőként gyártott – belsőégésű motor erőforrású rotációseke.

A motor percenként 420 fordulatú volt és óránkénti 6-7 kg petróleum fogyasztásával 12 effektív LE teljesítményt adott. A motoros forgóeke munkaszélessége 1500 mm, a kerületi sebessége 0,36 m/mp, így az eke óránként átlag 2000 m2 földterületet munkált meg.

A motor fordulatszámát a járókerék meghajtó áttételezésére 1:66 arányban módosították. A haladási sebességet közúton a szántási sebesség háromszorosára fokozhatták. A petróleumeke súlya 3300 kg volt, a gőzgép súlyának az ötödrésze. Ára is jelentősen csökkent, a gőzgép árának negyedébe 4500 Forintba került.

A „petróleumekék” tapasztalatai alapján folyamatos volt a fejlesztés a GANZ-ban. Kutatásaink alapján a Mechwart-féle ekének négy változatát sikerült azonosítani. Az első változat gőztraktorként működött. A másik három változatot petróleummotor működtette. A motor teljesítményének folyamatos növelése mellett, a gépnek a futóműve és az eke felfüggesztése is folyamatosan fejlődött, egyszerűbb lett. Az alkalmazási területet is bővítették. Az 1898-as Ganz és Társa termékismertető így fogalmaz: „a petroleummotor úgymond mellékmunkát is végezhet … csépléshez, őrléshez, terhek szállításához s egyéb munkákhoz … használható”.

A Bánki – Mechwart petróleumeke egyetlen fennmaradt példánya Németországban a Stuttgart-Hohenheimi Egyetem Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállításán ma is megtekinthető!

A GANZ-nak e szántógépek sem hozták meg az elvárt nemzetközi sikert. Mechwart 1899. évi nyugdíjazása után a gyárban merőben más gyárvezetési elvek érvényesültek, a petróleumeke fejlesztése és gyártása befejeződött. 1904-ben újraindították a kétgőzgépes, helybőlszántó gőzgépek és ekék gyártását.

Így ért véget egy innovatív, világhírű és azóta a fejlődés által igazolt perspektivikus őstraktor története. Szerencsére a gondolat és a koncepció fennmaradt és a civilizációs tudásvagyon részeként tovább él.

dr. Hentz Károly
igazgató, főmuzeológus

Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum

agrotrend.hu / dr. Hentz Károly

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook