Gépesítés

Technika

A kultivátoros művelés ABC-je

A szántóföldi kultivátorok a tarlómunkák, a forgatás nélküli alapművelés, az alapművelések elmunkálásának, valamint a magágykészítés egyre népszerűbb eszközei.

A kultivátor lazít, kever, porhanyít és egyengeti a művelt felszínt. Széles nedvesség-intervallumban alkalmazható, szélsőséges időjárási és talajkörülmények esetén pedig kisebb kárral használható, mint bármely más talajművelő eszköz. A kultivátor a klímakár-csökkentő, kímélő művelés alapezköze. A kultivátoros alapművelésre a mélyen járó változatok alkalmasak, amelyek képesek az akár 30-40 cm mély lazult réteg kialakítására. Ehhez a 80 cm-es hasmagasság, a 25-30 cm-es kapaosztás, valamint a 450-500 kg-mot meghaladó kapaterhelés mind elengedhetetlen műszaki jellemző. Természetesen léteznek a piaci sztenderdeket messze felülmúló típusok, ilyen a Väderstad TopDown és Opus, amelyek 700 kg-ot maghaladó, hidraulikusan állítható kapaterheléssel, valamint változtatható tömörítőhatással jellemezhetők. A kultivátoros művelés hazai gyakorlatára általánosan jellemző a sablonos eszközhaszálat, azaz, ha még létezik is az adott típushoz többféle művelőelem, művelőkés, azok megfelelő használatához nem kapnak segítséget a gazdálkodók.

A BreakMix kopóhegy

A Väderstad moduláris késkialakítási koncepciója azt jelenti, hogy a művelőkés szárból és hegyből, valamint az ezekhez kapcsolható kiegészítő elemekből épül fel, ami lehetővé teszi, hogy a lazítás, és a növényi maradványok bekeverése mellett, a mélyebben lévő tömörödött rétegek feltörése, valamint a növényi gyökerek átvágása is megvalósuljon. A késhegy és a szár megválasztásakor az idjőjárási és talajkörülmények mellett tekintettel kell lenni a vetésváltásra, valamint a rendelkezésre álló gépkapcsolatokra is. A késhegy alapvetően hatással van a talajbolygatás, ezáltal a rögösödés mértékére, valmint az üzemanyagfelhasználásra is. Szerkezetes, kötöttebb talajokon elsősorban a keskenyebb művelőkések használata javasolt, míg például a tömörödésre hajlamos, laza talajokon inkább a szélesebb kopóhegyek bizonyulnak jó választásnak.

A MixIn késszár és a DeepLoosening kopóhegy működési elve

A késhegyek egyik csoportját azok a vágóhegyek alkotják, amelyek sekély munkamélység esetén is garantálják a felszíni réteg teljes keresztmetszetű átvágását, ezáltal a tökéletes gyomkontrollt (pl. lúdtalp kések). A növényi gyökerek és maradványok felszinhez közeli átvágásához az ún. szárnyas elemeket is használhatjuk kombinációban különböző lazítóhegyekkel, valamint a MixIn késszárral. A klasszikus, 23o dőlésszögű szárnyas elem, valamint egy 80 mm-es lazítókésből és a MixIn szárból álló késkombináció, megemeli és meg is keveri a növényi maradványokat. Figyelem! Ezt a kombinációt nem szabad mélyebb műveléshez használni, hiszen elkenheti a nedves talajt, ezáltal művelőtalpat alakít ki. Versenytárs kulitvátorokon gyakran alkalmazzák a szárnyas késeket, hogy kiküszöböljék az rossz kapaelrendezésből adódó elégtelen keverőhatást. A kopóhegyek másik csoportjában a különböző szélességű (50, 80, 50/80, 120, 210 mm) keverőkések találhatók, amelyeket a munkamélység függvényében választunk meg. A kopóhegyek hegyezettek a jobb talajba hatolás és mélységtartás érdekében. Egy 80 mm-es kés vonóerő igénye 15-20%-kal nagyobb, mint az 50 mm-es késé, és 25%-kal kisebb, mint a 120 mm-es kopóhegyé. Speciális lazítókésként rendelhető az ún. LowDisturbance kés, amely minimális bolygatás mellett használható a tömör rétegek feltörésére, valamint a DeepLoosening kopóhegy, amelyet kiegszítő elemként szerelhetünk fel az Opus és a TopDown kultivátorok leghátsó sorában lévő kapáira. Így a lehetővé válik az akár 40 cm mély lazult réteg kialakítása. Lazító-keverő késkombinációnak számít az ún. BreakMix kopóhegy, amely keverést csak a felső sekély rétegben végez, miközben átlazítja a mélyebb rétegekben lévő tömörödéseket. Így a klasszikus keverőkések használatához képest mérsékeltebb rögképződés mellett érhetjük el ugyanazt a lazultságot.

A moduláris késkialakítás sémája

A késszár alapvetően meghatározza a munkaeszköz porhanyító és keverő hatását, valamint a szármaradvány hossz- és mélységirányú eloszlatásának minőségét. A Väderstad a 2000-es évek közepén mutatta be az ún. MixIn késszárat, ami a gyártó saját szabadalma. A MixIn késszár a megvágott talaj és szármaradvány keverékét nem oldalirányba, hanem előrefelé dobja. Az aláhulló keveréket a kapák ismét megkeverik, így ez a késszár kialakítás kétszeres keverőhatással jellemezhető. Az iparági sztenderdként használt csavart késszár nem egyenletesen keveri be a szármaradványt, többet hagy a felszínen és a felszín közeli rétegben, így lassabb a szerves anyag feltáródása. Ráadásul a csavart késszár több talajt és növényi maradványt dob a vázra, így a gyom- és nematóda fertőzést át lehet vinni egyik tábláról a másikra, ami a táblahigiénia szempontjából jelent problémát. A MixIn készár ezzel szemben egyeltesen oszlatja el a növényi maradványt a munkamélység mentén, ami gyorsabb feltáródásban nyilvánul meg, ráadásul ugyanazt a művelési minőséget sekélyebb munkamélységgel lehet elérni.

50/80 mm-es keverőkés

A kutivátoros alapművelés egyik alapszabálya szerint, a művelés mélységének igazodnia kell a tömörödés vagy a művelőtalp mélységi elhelyezkedéshez, hiszen minden 1 cm-nyi túlművelés 150 t/ha talaj felesleges megmozgatását jelenti, ami 5%-kal növeli a vonóerő igényt, végsősoron pedig 0,8 liter többlet üzemanyagfelhasználással jár hektáronként. A művelési mélységhez megfelelő késtípus megválasztásához ismerni kell a kapaosztás és a késszélesség alapján számítandó elméleti munkamélységet, amit úgy kapunk meg, hogy a kapaosztás értékéből kivonjuk a művelőkés szélességét. Az így kapott érték az a munkamélység, amilyen mélyen mindenképpen járatni kell a munkagépet ahhoz, hogy teljes keresztmetszetben átműveljük az adott talajszelvényt. Egy 27 cm-es kapaosztású TopDown kultivátor esetében ez 19 cm, amennyiben 80 mm-es kopóheggyel szereljük fel. Ebből az összefüggésből következik tehát, hogy 25 cm-ert meghaladó alapművelésnél már célszerű 50 mm-es késsel dolgozni, míg sekély művelés esetén a 120 vagy a 210 mm-es kopóhegy használata a célszerű. A művelési mélységet a szármaradvány mennyisége is befolyásolja, ugyanis a növényi maradvány minden egyes tonnájának bedolgozása 2-3 cm művelési mélységet igényel. Viszont itt azt is figyelembe kell venni, hogy a szármaradvány a művelési mélység 75%-ának mértékéig kerül csak bedolgozásra. A művelet sebessége jelentős hatással van a munkaminőségre, 10-12 km/h sebességnél legjobb a keverés és a porhanyítás összhangja, valamint a visszatömörítés hatásfoka. Ennél kisebb sebességnél a talaj nem felfelé mozog a MixIn késszár mentén, hanem oldalirányban, így rosszabb a bekeverés hatásfoka, míg a felszín rögösebb, egyenetlenebb.     

Väderstad Kft.

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés