Agrárportrék

Varga Máté: Kihívások mindig vannak és lesznek, de ezt megszoktuk

 

„Amikor 2016-ban megkaptam a díjat, épp újonnan kerültem a Varga Pincészet berkeibe. Három hónapja dolgoztam a cégnél, mikor megtudtam, hogy bekerültem az Év Agrárembere döntőjébe és ezután engem választottak a Jövő Agrárszakembere díj kategória győztesének” – emlékezett vissza Varga Máté, szőlész-borász.

„Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hiszen azok a szakemberek tették le mellettem a voksukat, akikre példaképként tekintettem és tekintek a mai napig. Valahol mérföldkőként értékeltem, hogy maguk közé választottak” – tette hozzá.

Varga Máté korábbi szakmai tevékenységéért odaítélt díj természetesen nagy lendületet adott a borász számára a cégben történő munkájához is, egyben magasra tette a mércét a szőlészeti ágazatvezetői pozíciójában.

Fotó: Varga Máté

„Az ökológiai szőlőművelés terén korábban megalapozott kapcsolataim tovább erősödtek. A „Szőlőkkel suttogó” nevű oldalam továbbra is él, ahol a tavasz beköszöntével sorra érkeznek majd a kérdések és előadás felkérések szőlészeti témában” – mondta.

„Elmondhatom, hogy kevés olyan szőlészeti szakember van az országban, akivel nem volt azóta kapcsolatom, akár egy pár perces telefonos együtt gondolkodás és vélemény csere kapcsán. Jó érzés, hogy az ágazat vérkeringésének részeként tekintenek rám és kikérik a tanácsaimat egy-egy megtervezendő lépés kapcsán. Külsős szakértőként több szőlő növényvédelmet érintő kutatási programban vettem és veszek részt” – emlékezett vissza.

Sok minden történt Varga Máté életében a 2016-os díj átvétele óta.

„Talán elsőként azt említeném, hogy apa lettem. Két okos és gyönyörű fiú apukája, akik a levegővel együtt szívták magukba a must illatot, és akik még járni alig tudtak, de már a szőlőben sétáltak velem a fürtöket vizsgálva” – mondta Varga Máté.

A szakember azóta hét szüretet élt meg a Varga Pincészetnél és a kollégákkal együtt számos fejlesztést sikerült véghez vinni, melyekre kivétel nélkül büszke.

„Komoly és korábban példa nélküli sikereket értünk el rangos hazai és nemzetközi borversenyeken” – fogalmazott.

Fotó: Varga Máté

A sikerek között említette: 2021-ben nekik ítélték Magyarország Legszebb Birtoka címet Szőlészet-Borászat kategóriában, amit Varga Máté személyes és csapatsikerként is értékel. A díj kapcsán tovább nőtt a cég szakmai presztízse.

2022-ben elnyertek egy KFI pályázatot a PTE-vel közösen, melynek keretében új, rezisztens szőlőfajták nagyüzemi technológiáit fejlesztik szőlészeti és borászati vonatkozásban több éven keresztül. Reagálva ezzel a folyamatosan szigorodó növényvédőszer felhasználásra.

„Ennek a kutatásnak én lettem a projektvezetője. Már vannak részeredményeink és nagyon ígéretesnek tűnnek ezek a fajták. A tavalyi évjáratban csupán két permetezéssel sikerült megvédenünk a termést. És a belőlük készült borok kérdés nélkül felveszik a versenyt a hagyományos fajtákkal szemben” – mondta Varga Máté.

A szakember ezen kívül gyakran tart előadásokat különböző szakmai rendezvényeken.

2017-ben a NAIK Szőlészeti és borászati Kutatóintézetének tudományos tanácsába választották Varga Mátét.      2018-ban ő képviselhette hazánkat egy Torinoban megrendezett, a vizek védelméről szóló növényvédelmi konferencián.

2018-óta a Vinum Vulcanum Borlovagrend, 2019-óta pedig a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának tagjaként is tevékenykedik.

„Az ágazatot érintő problémák, a covid, az infláció, a háború, mint mindenki mást, minket is kihívások elé állítottak. De összességében elmondható, hogy a legtöbb felmerülő problémára jól tudtunk reagálni. Ez a cég stabilitásának, illetve a meggyőződésem szerint kiváló szakember gárdának köszönhető” – árulta el a szakember.

Voltak pillanatnyi visszaesések az értékesítésben, de a cég pozíciója stabil maradt.

„Véleményem szerint külön figyelemre méltó, hogy egy jelentősen változó piaci helyzetben, ahol az átlag magyar borfogyasztás folyamatosan csökken, a cég meg tudta tartani fogyasztóit, sőt az értékesítésünkben, ha kismértékű is, de némi emelkedés volt tapasztalható az elmúlt időszakban. Ráadásul ez elsősorban a prémium szegmensben mutatkozott meg” – mondta.

A környezetvédelmi kérdések a termelés egész vertikumára nagy hatással vannak. A folyamatosan szigorodó növényvédőszer felhasználás, az egyre nagyobb gondot okozó vadkár problémák, az ésszerű vízgazdálkodás, a saját szennyvíztisztító telep üzemeltetése, a palack visszagyűjtés kérdésének köre mind megoldandó feladat.

„Kihívások mindig vannak és lesznek, de ezt megszoktuk. A mezőgazdaságban dolgozva alapvetés, hogy minden folyamatosan változik körülöttünk és alkalmazkodnunk kell ezekhez a változásokhoz. A kérdés a gyorsaságon és precizitáson múlik” – mondta Varga Máté.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés