Agrárportrék

Izsó Lajos: Raktárban várakozik a bio tönkölybúza

 

Izsó Lajos 2005-ben kezdte el az ökológiai alapú gazdálkodást, mára 514 hektáron termel a Békés vármegyei Csárdaszállás környékén található gazdaságban.

A növényvédő szakmérnöki képzést szerző agrár-közgazdász kezdettől vonzódott a természetközeli termeléshez, ezért is döntött az ökogazdálkodás mellett. Munkájának elismeréseként 2016-ban az „Év Nívó díja a biogazdálkodásban” nevű elismerést, majd 2017-ben az „Év Agrárembere 2017” kitüntető díj „Fenntartható gazdálkodás” kategória győztese címet nyerte el.

Mint fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára ez a díj, amely szakmai körökben jelentősen hozzájárult az ismertsége növekedéséhez.

Forrás: Izsó Lajos

Változatlanul a Biocsárda Kft ügyvezetőjeként dolgozik, a porfóliója fókuszában továbbra is tönkölybúza és a rizs áll. Emellett csemegekukorica és vetőmagok is szerepelnek a palettán.

A tavalyi rendkívüli aszály nem érintette hátrányosan a termelésüket, hiszen egész nyáron tudtak öntözni. Végeredményképpen jó minőségű tönkölybúzát és rizst arattak, melyeket jó áron sikerült értékesíteni.

Ahogy a szakember elmondta, az ökogazdálkodásban nehézséget okoz azonban az utóbbi időszakban az, hogy több, a talaj nitrogén ellátását biztosító terméket kivontak a piacról, amit így nehezebb pótolni. Ezzel összefüggésben lehet a terméshozam némi csökkenése is – átlagosan egy hektárról 4,5 tonna tönkölybúzát, rizsből pedig 5-6 tonnát aratnak.

Az ökológiai gazdaságban alapvető fontosságú a talaj állapotának megőrzése és javítása, aminek érdekében istállótrágyát és talajbaktériumokat is felhasználnak.

De nemcsak a gazdálkodásban jelentkeznek nehézséget, hanem az értékesítésben is. Az öko tönkölybúza és rizs elsősorban külpiacokra, főként Németországba és más uniós piacokra kerül egy partnercégen keresztül.

„Az idén komolyan érezhető azonban a kereslet visszaesése a nyugat-európai országokban, ami a gazdaság lassulása, az energiaárak növekedése és az orosz-ukrán háború okozta takarékoskodás miatt következett be” – fogalmazott Izsó Lajos.

Forrás: Izsó Lajos

A gazdasági visszaesés miatt az emberek spórolni kezdtek, ami a bio termékek iránti kereslet csökkenésében is tetten érhető. Emiatt napirenden van új piacok keresése, piaci résekbe való betörés, de más termékek előállítása is felmerült.

Jelenleg a cég már a következő évre koncentrál, de egyelőre a raktárakban várakozik az idén betakarított tönkölybúza.

Izsó Lajos reményét fejezte ki a tekintetben, hogy újra megnyílik a sikeres értékesítés útja előttük.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés