Agrárportrék

Kocsis Zoltán: Fűszeresen szép az élet

 

Kocsis Zoltán pozitívan emlékszik vissza 2019-re, amikor elnyerte az Év Fiatal gazdája díjat. Mint fogalmazott: „nagy elismerés számomra, sokat jelent a szakmai fejlődésem szempontjából”.

„Külön öröm számomra, hogy a közönségdíj 3. helyezettje én lehettem ebben az évben – tette hozzá–, hiszen valójában nem voltam közismert, a közösségi médiát sem használtam abban az időben”.

A szakember a díj pozitív hatásaként értékeli, hogy ismertséget szerzett, aminek köszönhetően bővült a vásárlóköre a magánszemélyek és a kiskereskedők körében egyaránt.

Fotó: Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán változatlanul vezeti a Fajszon található gazdaságát, melyet 2015-ben egy fiatal gazda pályázat segítségével indított el. A kezdeti 20 hektáros földterületet mára 48 hektárra bővítette, új termékeket vezetett be és komoly gépberuházásokat hajtott végre.

 

Fő terméke a fűszerpaprika, melyből az édes mellett csípős, füstölt és csípős-füstölt változatot is készít. Emellett étkezési mákot is termel, vetésforgóban árpa, búza, illetve kukorica mellett.

A gabonapiacon előállt problémákat ő is érzi, ezért a fiatal vállalkozó keresi azokat a növényeket, melyek jobban alkalmazkodnak a változóban lévő klímához és növekvő igény van rájuk a piacon. Levélzöldségekkel, például petrezselyemmel, spenóttal kaporral, illetve csemegekukoricával próbálkozik.

Az energiaárak megugrása hátrányosan érinti a gazdálkodást, hiszen az öntözővíz biztosításához, illetve a paprika szárításához is villanyáramra van szükség. Az energia kiadások a korábbi 2-3 szorosára emelkedtek, ami miatt az önköltségi ár jelentősen megugrott és érezhetően szűkült a piaci rés.

Mára 6-7 ezer forintba kerül a termelőnek egy kiló fűszerpaprika előállítása, miközben 7-8 ezer forintért adható el.

„Tovább nehezíti a helyzetet – tette hozzá -, hogy Szerbiából kínai fűszerpaprikát hoznak be, amit 3-4 ezer forintos kilónkénti áron kínálnak, jelentős hátrányba hozva ezzel a hazai termelőket”.

Kocsis Zoltán azt tapasztalja, hogy a covid járvány óta érezhetően stagnál a gazdaság, több fővárosi éttermet is elveszítettek, hiszen kénytelen voltak bezárni a korlátozások idején. Ugyanakkor sikerült újabb piacokat találniuk, és talán a home office elterjedése miatt a magánszemélyek is többet főznek, így több fűszerpaprikát vásárolnak.

2023-ban jelentős fejlesztést hajtottak végre. Kertészeti géppályázat keretében traktort, permetező és szárzúzó berendezéseket vásároltak.

Bár az időközben megugró infláció miatt nagyobb önrészt kellett biztosítaniuk, de ahogy Kocsis Zoltán fogalmazott: „érzékelhető a különbség, sokkal gyorsabban és hatékonyabban végezhető el a munka, ami hozzájárulhat a gazdaság további fejlődéséhez.”

agrotrend.hu

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés