Agrárportrék

Kocsis Zoltán: Fűszeresen szép az élet

 

Kocsis Zoltán pozitívan emlékszik vissza 2019-re, amikor elnyerte az Év Fiatal gazdája díjat. Mint fogalmazott: „nagy elismerés számomra, sokat jelent a szakmai fejlődésem szempontjából”.

„Külön öröm számomra, hogy a közönségdíj 3. helyezettje én lehettem ebben az évben – tette hozzá–, hiszen valójában nem voltam közismert, a közösségi médiát sem használtam abban az időben”.

A szakember a díj pozitív hatásaként értékeli, hogy ismertséget szerzett, aminek köszönhetően bővült a vásárlóköre a magánszemélyek és a kiskereskedők körében egyaránt.

Fotó: Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán változatlanul vezeti a Fajszon található gazdaságát, melyet 2015-ben egy fiatal gazda pályázat segítségével indított el. A kezdeti 20 hektáros földterületet mára 48 hektárra bővítette, új termékeket vezetett be és komoly gépberuházásokat hajtott végre.

 

Fő terméke a fűszerpaprika, melyből az édes mellett csípős, füstölt és csípős-füstölt változatot is készít. Emellett étkezési mákot is termel, vetésforgóban árpa, búza, illetve kukorica mellett.

A gabonapiacon előállt problémákat ő is érzi, ezért a fiatal vállalkozó keresi azokat a növényeket, melyek jobban alkalmazkodnak a változóban lévő klímához és növekvő igény van rájuk a piacon. Levélzöldségekkel, például petrezselyemmel, spenóttal kaporral, illetve csemegekukoricával próbálkozik.

Az energiaárak megugrása hátrányosan érinti a gazdálkodást, hiszen az öntözővíz biztosításához, illetve a paprika szárításához is villanyáramra van szükség. Az energia kiadások a korábbi 2-3 szorosára emelkedtek, ami miatt az önköltségi ár jelentősen megugrott és érezhetően szűkült a piaci rés.

Mára 6-7 ezer forintba kerül a termelőnek egy kiló fűszerpaprika előállítása, miközben 7-8 ezer forintért adható el.

„Tovább nehezíti a helyzetet – tette hozzá -, hogy Szerbiából kínai fűszerpaprikát hoznak be, amit 3-4 ezer forintos kilónkénti áron kínálnak, jelentős hátrányba hozva ezzel a hazai termelőket”.

Kocsis Zoltán azt tapasztalja, hogy a covid járvány óta érezhetően stagnál a gazdaság, több fővárosi éttermet is elveszítettek, hiszen kénytelen voltak bezárni a korlátozások idején. Ugyanakkor sikerült újabb piacokat találniuk, és talán a home office elterjedése miatt a magánszemélyek is többet főznek, így több fűszerpaprikát vásárolnak.

2023-ban jelentős fejlesztést hajtottak végre. Kertészeti géppályázat keretében traktort, permetező és szárzúzó berendezéseket vásároltak.

Bár az időközben megugró infláció miatt nagyobb önrészt kellett biztosítaniuk, de ahogy Kocsis Zoltán fogalmazott: „érzékelhető a különbség, sokkal gyorsabban és hatékonyabban végezhető el a munka, ami hozzájárulhat a gazdaság további fejlődéséhez.”

agrotrend.hu

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés