Agrárportrék

Kocsis Zoltán: Fűszeresen szép az élet

 

Kocsis Zoltán pozitívan emlékszik vissza 2019-re, amikor elnyerte az Év Fiatal gazdája díjat. Mint fogalmazott: „nagy elismerés számomra, sokat jelent a szakmai fejlődésem szempontjából”.

„Külön öröm számomra, hogy a közönségdíj 3. helyezettje én lehettem ebben az évben – tette hozzá–, hiszen valójában nem voltam közismert, a közösségi médiát sem használtam abban az időben”.

A szakember a díj pozitív hatásaként értékeli, hogy ismertséget szerzett, aminek köszönhetően bővült a vásárlóköre a magánszemélyek és a kiskereskedők körében egyaránt.

Fotó: Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán változatlanul vezeti a Fajszon található gazdaságát, melyet 2015-ben egy fiatal gazda pályázat segítségével indított el. A kezdeti 20 hektáros földterületet mára 48 hektárra bővítette, új termékeket vezetett be és komoly gépberuházásokat hajtott végre.

 

Fő terméke a fűszerpaprika, melyből az édes mellett csípős, füstölt és csípős-füstölt változatot is készít. Emellett étkezési mákot is termel, vetésforgóban árpa, búza, illetve kukorica mellett.

A gabonapiacon előállt problémákat ő is érzi, ezért a fiatal vállalkozó keresi azokat a növényeket, melyek jobban alkalmazkodnak a változóban lévő klímához és növekvő igény van rájuk a piacon. Levélzöldségekkel, például petrezselyemmel, spenóttal kaporral, illetve csemegekukoricával próbálkozik.

Az energiaárak megugrása hátrányosan érinti a gazdálkodást, hiszen az öntözővíz biztosításához, illetve a paprika szárításához is villanyáramra van szükség. Az energia kiadások a korábbi 2-3 szorosára emelkedtek, ami miatt az önköltségi ár jelentősen megugrott és érezhetően szűkült a piaci rés.

Mára 6-7 ezer forintba kerül a termelőnek egy kiló fűszerpaprika előállítása, miközben 7-8 ezer forintért adható el.

„Tovább nehezíti a helyzetet – tette hozzá -, hogy Szerbiából kínai fűszerpaprikát hoznak be, amit 3-4 ezer forintos kilónkénti áron kínálnak, jelentős hátrányba hozva ezzel a hazai termelőket”.

Kocsis Zoltán azt tapasztalja, hogy a covid járvány óta érezhetően stagnál a gazdaság, több fővárosi éttermet is elveszítettek, hiszen kénytelen voltak bezárni a korlátozások idején. Ugyanakkor sikerült újabb piacokat találniuk, és talán a home office elterjedése miatt a magánszemélyek is többet főznek, így több fűszerpaprikát vásárolnak.

2023-ban jelentős fejlesztést hajtottak végre. Kertészeti géppályázat keretében traktort, permetező és szárzúzó berendezéseket vásároltak.

Bár az időközben megugró infláció miatt nagyobb önrészt kellett biztosítaniuk, de ahogy Kocsis Zoltán fogalmazott: „érzékelhető a különbség, sokkal gyorsabban és hatékonyabban végezhető el a munka, ami hozzájárulhat a gazdaság további fejlődéséhez.”

agrotrend.hu

 

 

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés