Agrárportrék

Berkes Gábor: Kitartani és várni a megfelelő pillanatot

Óriási meglepetésként érte Berkes Gábort, amikor értesült az Év Szántóföldi gazdálkodója díjra való jelöléséről. „Nagy megtiszteltetés, hogy jelöltek és rám szavaztak a szakemberek, hiszen ez a díj az életem során elvégzett munka elismerését jelenti számomra” – fogalmazott.

Berkes Gábor sok megkeresését kapott a díj átvétele után a szakmai körökből és a médiából egyaránt.

Vallja, a siker elérésének egyik fontos összetevője, a kitartás. Mint fogalmazott: „Az agráriumban vannak jobb és gyengébb évek, ám elengedhetetlen, hogy soha ne adjuk fel, és minden időben kitartsunk a megfogalmazott céljaink mellett.”

Fotó: Berkes Gábor

Berkes Gábor változatlanul a Somogy megyei Inkén él feleségével és két leányával, ahol 550 hektáron folytat szántőföldi gazdálkodást. Elsősorban búzát, kukoricát, illetve repcét és napraforgót vetnek.

A család 100 hektár erdőterülettel is rendelkezik, ahol erdőgazdálkodási tevékenységet is végeznek. Berkes Gábor a gazdálkodás mellett változatlanul a BASF Hungária Kft.-nél is dolgozik mint szaktanácsadó.

Ahogy a szakember fogalmazott: az aszályos nyarak ellenére szép termést arattak tavaly és az idén is. Bár a helyi adottságok nem teszik lehetővé az öntözést, mégis 10,5 tonnányi kukoricát tudtak aratni hektáronként.

Erősen változik a piac, amíg tavaly a termés 75-80%-át sikerült értékesíteni, addig az idei terméssel más a helyzet. „A jelenlegi, alacsony árak mellett nem érdemes eladni a búzát, a kukoricát, hiszen a magas termelési költségek nem kigazdálkodhatók” – állította Berkes Gábor. Ehhez a helyzethez mind a beözönlő ukrán gabona miatti értékesítési árcsökkenés, mind a műtrágya jelentős áremelkedése is hozzájárul.

„Az idei termés így a tárolókban várja azt az időt, amikor az árak a megfelelő szintre emelkednek” – árulta el a szakember.

Jó időzítéssel sikerült komoly fejlesztéseket végrehajtaniuk az előző években. Részt vettek precíziós termelést támogató pályázatokon, melyek keretében gépeket, traktorokat vásároltak, illetve bővítették a tároló kapacitásukat. Felépítettek egy 6 ezer tonnás síktárolót, 4 darab, egyenként 1500 tonnás silót a hozzá tartozó fogadótérrel.

„A beruházásoknak köszönhetően 15-16 ezer tonnára bővült a tárolókapacitásunk, ami a jelenlegi gazdasági, piaci környezetben nagy előnyt jelenthet számunkra, hiszen hozzájárulhat az értékesítés megfelelő időpontjának kivárásához” – mondta Berkes Gábor.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés