Agrárportrék

Derdák Gábor: Az összefogás utat nyit

 

Derdák Gábor megtiszteltetésnek tartja, hogy 2020-ban ő kaphatta meg az Év Fiatal gazdája díjat. Mint fogalmazott: „nagy öröm számomra, hogy a szakma értékeli a munkámat. A díj ismertséget és további lendületet adott a folytatáshoz.”

A nagyobb ismertség nagyobb elismeréssel is együtt járt, azóta kibővült a szakember társadalmi szerepvállalása. Változatlanul a MAGOSZ Ifjúsági szervezetének Győr-Sopron Vármegyei elnöke, illetve a NAK megyei elelnöki pozícióját is ellátja, azonban új, országos megbízást is kapott: a kamara országos kistermelői osztályának vezetését is rábízták.

Fotó: Derdák Gábor

Változatlanul a családi vállalkozásban dolgozik édesapjával közösen. Az állattenyésztés részleg és a menedzsment azonban teljes egészében az ő feladata.

A mezőgazdasági mérnöki és növényorvosi végzettséggel rendelkező szakember kialakított egy 8, helyi gazdából álló társulást, amely meglátása szerint országos mintaként is szolgálhat a kisebb területen dolgozó gazdák számára.

Az ezer sertést tartó, 50 hektárral rendelkező családi vállalkozás nem tudja megtermelni a szükséges takarmányt és szénát, ám a társult tagok között hasznos munkamegosztást alakítottak ki. Derdák Gábor állattartásához szükséges takarmányt és szénát a társult gazdáktól vásárolja, stabil piacot biztosítva ezzel számukra.

De az együttműködés a közös aratásra és a beszerzésekre is kiterjed, aminek köszönhetően érzékelhetőn csökkenhetnek a költségek. A fiatal gazda vállalja az idősebb gazdák e-naplózásának elkészítését is, megkönnyítve ezzel az adminisztrációs terheket.

Fotó: Derdák Gábor

„Egy kisebb területen tevékenykedő gazda számára manapság nem kifizetődő egyedül gazdálkodni – mondta Derdák Gábor –, ezért nagyon hasznos a társulás, a kölcsönös együttműködés.”

A fiatal szakember úgy látja, a gyorsan változó világunkban szükséges a kisvállalkozások számára a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség. A megemelkedő energia- és takarmányárak mellett egyre inkább fontos a pontos kalkuláció, egyfajta közgazdász beállítottság is, hogy nyereségessé válhasson a gazdaság.

„Kiugrási lehetőség lehet a kisebb gazdaságok számára, ha a feldolgozzák a termékeiket. Érdemes a gyümölcsökből lekvárt, a gabonából lisztet, a húsból pedig feldolgozott termékeket előállítani” – tette hozzá Derdák Gábor.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés