Agrárportrék

Derdák Gábor: Az összefogás utat nyit

 

Derdák Gábor megtiszteltetésnek tartja, hogy 2020-ban ő kaphatta meg az Év Fiatal gazdája díjat. Mint fogalmazott: „nagy öröm számomra, hogy a szakma értékeli a munkámat. A díj ismertséget és további lendületet adott a folytatáshoz.”

A nagyobb ismertség nagyobb elismeréssel is együtt járt, azóta kibővült a szakember társadalmi szerepvállalása. Változatlanul a MAGOSZ Ifjúsági szervezetének Győr-Sopron Vármegyei elnöke, illetve a NAK megyei elelnöki pozícióját is ellátja, azonban új, országos megbízást is kapott: a kamara országos kistermelői osztályának vezetését is rábízták.

Fotó: Derdák Gábor

Változatlanul a családi vállalkozásban dolgozik édesapjával közösen. Az állattenyésztés részleg és a menedzsment azonban teljes egészében az ő feladata.

A mezőgazdasági mérnöki és növényorvosi végzettséggel rendelkező szakember kialakított egy 8, helyi gazdából álló társulást, amely meglátása szerint országos mintaként is szolgálhat a kisebb területen dolgozó gazdák számára.

Az ezer sertést tartó, 50 hektárral rendelkező családi vállalkozás nem tudja megtermelni a szükséges takarmányt és szénát, ám a társult tagok között hasznos munkamegosztást alakítottak ki. Derdák Gábor állattartásához szükséges takarmányt és szénát a társult gazdáktól vásárolja, stabil piacot biztosítva ezzel számukra.

De az együttműködés a közös aratásra és a beszerzésekre is kiterjed, aminek köszönhetően érzékelhetőn csökkenhetnek a költségek. A fiatal gazda vállalja az idősebb gazdák e-naplózásának elkészítését is, megkönnyítve ezzel az adminisztrációs terheket.

Fotó: Derdák Gábor

„Egy kisebb területen tevékenykedő gazda számára manapság nem kifizetődő egyedül gazdálkodni – mondta Derdák Gábor –, ezért nagyon hasznos a társulás, a kölcsönös együttműködés.”

A fiatal szakember úgy látja, a gyorsan változó világunkban szükséges a kisvállalkozások számára a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség. A megemelkedő energia- és takarmányárak mellett egyre inkább fontos a pontos kalkuláció, egyfajta közgazdász beállítottság is, hogy nyereségessé válhasson a gazdaság.

„Kiugrási lehetőség lehet a kisebb gazdaságok számára, ha a feldolgozzák a termékeiket. Érdemes a gyümölcsökből lekvárt, a gabonából lisztet, a húsból pedig feldolgozott termékeket előállítani” – tette hozzá Derdák Gábor.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés