Agrárportrék

Dr Hentz Károly: A régi gépek szerelmese

Hatalmas megtiszteltetésnek tartja dr. Hentz Károly, hogy 2019-ben ő kapta meg az Év Agrárgépésze díjat.

„Ez az elismerés nemcsak nekem, hanem a kollégáimnak, sőt az egész szakmának szól. Az agrár muzeológia ugyanis kissé perifériára szorult korábban, a díj után azonban megnyíltak olyan csatornák a szakmai és tudományos berkekben, melyek korábban nem voltak jellemzők” – mondta a szakember.

Dr. Hentz Károly 1980-ban Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán szerzett mezőgazdasági gépészmérnök diplomát, 1985-ben doktorált, majd közgazdasági, szaktanácsadói, tanári, muzeológiai szakképesítést is szerzett.

Fotó: Dr Hentz Károly

Közel 30 éven keresztül oktatott mezőgazdasági gépészetet, műszaki fejlesztés és technikatörténetet, illetve SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum igazgatójaként páratlan gyűjtői munkát végzett el.

400 magángyűjtővel alakított ki kapcsolatot, melynek köszönhetően gyűjtötte és rendszerezte a hazánkban gyártott mezőgazdasági gépeket, berendezéseket. Munkájának eredményét mutatja többek között az országosan megnyitott 12 agrártechnika-történeti gyűjtemény.

A múzeum vezetésváltását előre megtervezte, utódját tudatosan választotta ki, akit 3-5 éven keresztül készítette fel, hogy kellő felelősséggel és szakmai tudással lépjen a helyére.” Fontos volt számomra, hogy az utódomat mind a szakmai körökben, mind a gyűjtők tisztelettel fogadják” – mondta.

Fotó: Dr. Hentz Károly

Dr. Hentz Károly a nyugdíjkorhatárt elérve nyugdíjba vonult, ma a Múzeumbarát Egyesület vezetőjeként tevékenykedik. Részt vesz a szakmai, tudományos munkában, kutatásokban, emellett agrártörténeti témában publikál.

Céljai között szerepel a szocialista időszak nagyüzemi gépeinek és termelési rendszereinek gyűjtése, melyek hiányoznak a múzeum tárgyai közül. A szükséges finanszírozási háttér előteremtését megelőzően jelenleg a gépek műszaki dokumentációját készíti elő.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés