Magyarország Legszebb Birtoka 2025

Magyarország legszebb gyümölcstermesztő birtoka

Bestillo Pálinkaház

A BESTILLO Pálinkaház több, mint 2 évtizede működik a prémium pálinka­piacon. Elmondhatják magukról, hogy bent vannak a Michelin által ajánlott és díjazott éttermek többségében, a hazai éttermek elitjében, exkluzív bárokban, és a reptéren.

19-féle gyümölcsből készítenek pálinkákat, de az alapanyag vásárlásuk 50%-át a kajszi és a szilva teszik ki. Tulajdonosuk, főzőmesterük Czakó Gábor két kedvence szintén ezek a gyümölcsök.

A főzdéhez tartozó ültetvények a gönci kajszi termőtájon, Boldogkőváralján és Arkán találhatók. Arkán hat hektár M29C alanyra oltott gönci kajszi 4 x 2,25 tér­állással, kb. 6300 fa. Ennek a területnek egy része 300 m tengerszint fölötti magasságban fekszik, ami a fagykár szempontjából előnyös, és az idén tavaszi -8 °C-os fagyot sem sínylette meg annyira a magasabban fekvő állomány. Nem ez a helyzet Boldogkőváralján, itt 100% az idei fagykár.

Boldogkőváralján található egy 1 ha-os gönci kajszi szuperintenzív referencia­ültetvény, Y sövény támrendszeren. 4×1,5 térállással, kb. 1700 fa Wavit alanyon, és 4 ha szilva. A szilva ültetvény telepítését megelőzte egy kutatás, ahol 20 fajtát teszteltek íz, beltartalmi értékek és betakarítási időszak szempontjából. Így került kiválasztásra 4 fajta: Top Taste, Top Five, Presenta, és Haroma. Úgy válogattuk össze a fajtákat, hogy egyrészt a legtökéletesebb szilvapálinkát tudjuk létrehozni belőlük, másrészt a betakarítás ne egyszerre történjen, és ne egyszerre terheljük meg vele a főzdei és tárolói kapacitást.

Ültetvényeik teljes mértékben csepegtető öntözéssel vannak ellátva, mely rendszeren keresztül folyamatos a tápanyag kijuttatása is.

Fontos feladatuknak tartják az eredetvédett gönci kajszi fajtafenntartást.

Támogatóink

 
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés