Nem publikált

Magyarország Legszebb Birtoka birtokbejárás – Tornai Pincészet

Birtokbejárásunk következő állomása a Tornai Pincészet volt, amelyet most részletesebben is bemutatunk. Köszönjük a HED-LAND Hungária Kft.-nek a Magyarország Legszebb Borbirtoka  kategória támogatását!

A Somló – boraival és atmoszférájával – különleges, az egész világon egyedülálló hely. A speciális, vulkanikus talaj, az időjárás és az ezeket jól visszaadó szőlőfajták révén olyan borok készülnek itt, amelyek sehol máshol nem reprodukálhatók. A somlói Juhfark a fajta és a termőhely tökéletes találkozása. A hegy különlegességét a Juhfark tudja legszebben megmutatni, és fordítva: a Juhfarkra legjellemzőbb fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény: komplex, ásványos ízvilágú, utánozhatatlan bor.

A Tornai Pincészet a Somló legrégebben folyamatosan működő családi birtoka. Tornai Endre alig egy hektárral kezdte 1946-ban, ma 70 hektáros a birtok, borai ott vannak több európai és amerikai Michelin-csillagos étteremben, és folyamatosan kiválóan szerepelnek a nagy világversenyeken. A londoni International Wine Challenge, a világ legalaposabban bírált borversenyének legmagasabb elismerését, a Trófea-díját 2015 óta öt alkalommal is megkapták, ilyen sorozattal egyetlen más magyar borászat sem büszkélkedhet. A pincészetben a folyamatos építkezést a kezdetektől látványos újítások sora kísérte. Már 1962-ben kordonos művelésű szőlőt telepítettek, később Tamás, az alapító fia ifjú gépésztechnikusként bogyózógépet konstruált. Olyan alkatrészekből és anyagokból, amelyek a szocialista gazdasági rendszerben elérhetőek voltak – például betonvasból – de a lényeg, hogy működött. Nem volt túl csinos a következő műve, a kistraktor sem, de a kereskedelemben ilyen nem volt kapható, és ők gépesíteni akarták a szőlőmunkát.

Ma már hihetetlenül hangzik, de azokban az évtizedekben a magánpincékben fel sem merült, hogy palackozzák a boraikat. Eladták folyóborként, amit megtermeltek. Címkézett termékként a piacon elsőként Tornai Endre 1983-as Somlói Olaszrizlingje jelent meg. A borral a Pannónia szálloda és vendéglátó vállalat vezérigazgatóját keresték fel, hogy szállítsanak nekik. Ő behívta a párttitkárt, és megkérdezte, hogy szabad-e maszektól bort vásárolni. Aki szerencsére azt mondta, hogy igen…

Aztán az elsők között kezdték héjon áztatni a fehér szőlőt, és a már 80-as években megjelentek náluk az acéltartályok, majd a reduktív technológia. A 90-es évek közepén egy akkor megvásárolt juhfark ültetvényen pedig négy évig tartó válogatással létrehozták a fajta törzsültetvényét, vagyis egységes, fajtaazonos, szaporításra alkalmas egyedeinek gyűjteményét.

Legutóbbi innovációjuk a saját tervek alapján megvalósított horizontális eszközökkel működtetett vertikális szőlőfeldolgozó, amellyel két nagy lépést is tettek boraink kiemelkedő minőségének biztosításáért. Egyrészt azzal, hogy az üzemben nem kell szivattyút használniuk, másrészt azzal, hogy az egész folyamat hűtve zajlik.

A kíméletesen feldolgozott szőlő jobb minőségű bort ad, a bogyókat nyúzó szivattyú kiiktatásával ugyanis garantáltan nem indulnak el másodlagos (ecetes) erjedések, így a bornak tisztábbak lesznek a savai. A hűtés pedig azért fontos, mert a leszüretelt szőlőnek alacsony hőmérsékleten jobban megmaradnak a fontos zamatai, amelyeket így a borban is megőrizhetnek. Márpedig az időjárás egyre melegebb, és a szüret is korábbra, akár nyárias hőmérsékletű napokra tolódik. A 30 fokban szüretelt, napsütötte fürt 40 fokos is lehet, ami drámaian távol van az ideálistól.

2023-tól ökológiai szőlőművelést folytatnak, a hároméves átállási idő után a pincészet erről tanúsítvánnyal is rendelkezni fog, és hivatalosan is biobort árusíthatnak.

Tornaiéknál az elmúlt évek arról is szólnak, hogy a nemzetközi díjakkal és a piacokon is elismert borok készítése mellett minél komplexebb élményt nyújtsanak a hozzájuk látogatóknak. Ezért készült a nagyvonalú rendezvényterem és borterasz, olyan konyhával, amely a rendezvényeken és borvacsorákon túl egy jó vasárnapi ebédnek is garanciája. Ezért indítanak dűlőtúrákat a hatalmas síkságból büszkén kiemelkedő tanúhegy felfedezésére, kis kápolnáival, a várral, az Alpokig kitáruló panorámájával. Ezért szenteltek a somlói hagyományoknak egy külön kis múzeumot, ahová a pince meglátogatása előtt-után nagyon ajánlott betérni. A kóstolás mellé Tornai Tamás minden alkalommal ugyanolyan lelkesen tud mesélni a borokról, és arról, hogy a Somló miért egyedülálló hely.

agrotrend.hu 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés