Piac
Tejtermékek feldolgozói árának csökkenése és stagnálása
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 májusában az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal emelkedett, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 164,01 forint/kilogramm volt 2024 júniusában. A zsírtartalom 0,08, a fehérjetartalom 0,05 százalékpontos romlása és az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára nem változott számottevően 2024 júniusában a 2024. májusihoz képest, és 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2024 júniusában az előző hónaphoz képest a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej, a tejföl és az adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára nem változott, míg az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (–1 százalék), a trappista sajt (–2 százalék), a gyümölcsös joghurt (–4 százalék) feldolgozói értékesítési ára csökkent. A KSH adatai szerint a gyümölcsös joghurt és a trappista sajt fogyasztói ára (egyaránt +1 százalék) nőtt, az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej stagnált, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl és az adagolt vaj (egyaránt –1 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (–2 százalék), a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (–3 százalék) fogyasztói ára csökkent ugyanebben az összehasonlításban.
agrotrend.hu / Agrárközgazdasági Intézet