Piac

Hamar el fog fogyni a hazai dió

Egészen szeptember elejéig úgy tűnt, hogy idén jó diótermés várható, de amikor elkezdték vizsgálni az első tételeket a szakemberek, a látványra senki nem számított. Még azok sem, akik évtizedek óta vannak a pályán és sok mindent láttak ez idő alatt. Az ismert időjárási tényezők összejátszása vezetett ugyanis oda, hogy a várthoz képest csak 50 százalékos lett a terméseredmény. Emiatt csak a jövő év közepéig lesz elegendő a hazai diótermés, a következő szezonig nem biztos, hogy kitart a készlet.

A szezon kezdetén a legfontosabb kérdés, ami a háziasszonyok részéről felmerül, hogy mennyi lesz a dió ára? A sok rossz hír közepette azt mondják a szakemberek, hogy az előző években megszokott 3500-4000 forint között marad idén, de ha emelkedik is bárhol az országban, az sem megy 4500 forint fölé. Gara Miklós, a Boglár-Kertész Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, váratlanul ért mindenkit a rossz termés híre és senki nem gondolta volna, hogy ilyen nehezen megoldható probléma elé állítja az idei esztendő a termelőket. Az eddig ismert gnomóniás levélfoltosság, a különböző baktériumok, valamint a dióburok fúrólégy mellé újabb kihívások jelentkeztek, ráadásul egyszerre.

 

-A vizsgálatok elején a zöld burok látványa biztató volt, viszont a dióbélé már nem. Ezért mondjuk azt, hogy csak 50 százaléka a minőség annak, amit vártunk. A termelőknek a jövőben nagyon oda kell figyelni az időjárási viszonyokra, így a nyári szárazságra és a hőségnapokra, valamint az UV-sugárzásra. Ezeket kezelni kell, ahogy csak lehet. Eddig is voltak ilyen tényezők, csak nem ekkora mennyiségben. A föld közelében majdnem 60 fokos hőmérsékletet mértünk, a koronapalást külső része is megközelítette a 40 fokot, a fa belsejében 27 fok volt, a fa pedig a párologtatással próbálta kialakítani a neki megfelelő klímát – ameddig tudta. A nyári szárazság végül elindította a stressz hatást, amelynek következtében a csírasejtek elpusztultak és a fa nem táplálta a szöveteket, amelyek az újabb hajtások növekedését segítették volna –foglalta össze Gara Miklós.

A termelők mindig nagy izgalommal és reményekkel várják az első alkalmat, amikor leszedik a külső burkot, ugyanis ekkor derül ki, hogy milyen lesz a termés. Miután lemossák a diót és megszárítják, utána derül ki, hogy mekkora a mérete, a beltartalmi értéke. Mindenki nagy megdöbbenésére a várt jó termés helyett alacsony termésmennyiséggel szembesültek és olyan minőséggel, amit nem szeretnének látni a vevők. Gara Miklós szerint a fiatalabb fáknál jobbak voltak az értékek, de inkább a területi elhelyezkedéstől és a pillanatnyi szerencsétől függött minden. Ahol július végén még kapott egy erősebb záport az ültetvény, ott jobbak voltak az eredmények is.

A Boglár-Kertész Kft. foglalkozik kajszibarack, körte és alma termesztésével is. Ezeknél a gyümölcsöknél ugyanúgy jelentkeztek az aszály és a meleg tünetei, ugyanakkor mindegyik gyümölcs sokkal jobban bírta a terheléseket, mint a dió.

Gara Miklós azt mondja, hogy ezeknek a nemesítéseknek évszázados hagyományai vannak, míg a diónemesítésnek csak évtizedes a múltja. Idehaza a hetvenes évek elején telepítették az első tájszelektált dióoltványokat és csak az ezredfordulón kezdődött el igazán a hazai és az amerikai fajták keresztezéséből létrejött ültetvényeknek a kialakítása. Ezek után komolyabban kellett venni a technológiai fegyelmet, több anyagi ráfordításra volt szükség, hogy megtanulja mindenki az új fajtáknak a termesztését.

A jövőre nézve az öntözésfejlesztés megvalósítása jelenti az egyetlen kiutat a klímaváltozás negatív hatásai alól. A jövőt firtató kérdésre pedig azt válaszolta a szakember, hogy a termelőknek egyelőre meghaladja a képességeit és a lehetőségeit az egyszerre jelentkező sok káros tényező elleni küzdelem.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés