Piac

Fellendülőben a sajtkészítés

Sokan kezdtek bele tejfeldolgozó vállalkozásba az utóbbi években, közülük is a legtöbben a sajtkészítésben látnak fantáziát. Ebben a kategóriában főként a kisüzemi, illetve kézműves termékek előállítása növekedett.

A jegyzett tőke megoszlása alapján a tejfeldolgozó, tejtermékgyártó cégek 58 százaléka volt magyar tulajdonban, ami azt jelenti, hogy növekedett a külföldi tőke aránya a szakágazatban – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából, amelyben az is szerepel, hogy a tejtermékgyártás dinamikusan fejlődik Magyarországon. A tejfeldolgozásban számszerűleg a mikrovállalkozások vannak többségben, azonban a nyolc legnagyobb cég termelése a tejfeldolgozás több mint 80 százalékát fedi le.

Forrás: pixabay.com

Az agrárkormányzat célkitűzését tekintve – amely szerint Magyarországról nem alapanyagot kellene exportálni, hanem itthon előállítani a magasabb hozzáadott értékű terméket – biztató, hogy az elmúlt években több vállalkozás kezdett bele a tejfeldolgozásba. Ezen belül is a sajtkészítés bővült a legnagyobb mértékben a kézműves, illetve kisipari feldolgozás növekedése révén. Ehhez a támogatások is jelentős mértékben hozzájárultak. Tejhasznú tehéntartásra például tavaly 15,2 milliárd forintot folyósítottak, nemzeti tejtámogatásra 9 milliárd, az iskolatejprogram támogatására pedig 2,2 milliárd forint jutott.

Az új üzemek indítása mellett a nagy cégek közül többen új termékvonalat építettek, emellett számos olyan fejlesztést hajtottak végre, amellyel kapacitásnövekedést értek el, illetve új termékekkel léptek piacra. A másik oldalon pedig voltak olyan cégek, amelyek abbahagyták a termelést.

A felmérés szerint a tejfeldolgozáshoz tartozó hűtőtárolók műszaki kapacitása, befogadóképessége 17,1 ezer tonna volt, és ezek kapacitásának kihasználásában jókora különbségek voltak.

A pasztőrözőberendezések súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 39,6 százalék volt 2023-ban, 2,1 százalékponttal magasabb, mint 2020-ban.

A pasztőrözőberendezések 52,3 százaléka nem érte el a 40 százalékos kihasználtságot, és csupán az üzemegységek ötödénél haladta meg a termelés a 60 százalékos kapacitáskihasználtságot. A termelésben részt vevő legnagyobb öt cég súlyozott kapacitáskihasználtsága 41,1 százalék a pasztőrözőberendezéseknél, míg a pasztőrözött tejféleségeket gyártó vonalaknál 57,6 százalék volt. A pasztőrözőberendezéseknél a legnagyobb öt cég esetében 2020-hoz képest mindhárom kategóriánál növekedés volt tapasztalható 2023-ban.

Az is változás volt 2023-ban 2020-hoz képest, hogy a feldolgozott mennyiség 36 millió literrel csökkent. A beérkezett adatok szerint 2023-ban 772,2 ezer liter tejet pasztőrözhettek volna egy óra alatt, UHT tejből 120,6 ezer litert, míg tejszínből 36,4 ezer litert állíthattak volna elő az adott gyártóvonalon óránként. Az utóbbi körülbelül a felére esett vissza 2020-hoz képest.

Nőtt viszont a natúrsajt-gyártás, óránként 29,9 tonnára, ami 2020-hoz képest 5 tonnával több, és abból adódik, hogy tavaly több új cég kezdett bele a sajtkészítésbe Magyarországon.

Az egy óra alatt előállított tejkészítményekből a vaj 5,8, a vajkrém 8,9 tonnával vette ki a részét a tej feldolgozásakor. Túróból 20 tonna előállítására voltak képesek a hazai termelők egy óra alatt 2023-ban. A savanyútej és savanyútejszín-készítményeket gyártó vonalak súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 34,3 százalék (a legjobb öt cégnél 40,9 százalék) volt 2023-ban. A gyártóvonalra az alacsonyabb kihasználtság jellemző, mivel a savanyútej- és tejszínkészítményeket gyártó üzemegységek közel 60 százalékának a kihasználtsága nem érte el a 40 százalékot. A savanyútej- és tejkészítményt gyártók csupán 8 százalékának kapacitáskihasználtsága esett a nagyon magas kategóriába, 80 százalék fölé 2023-ban.

agrotrend.hu / Világgazdaság
Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés