Élelmiszergazdaság

Piac

Védjegy a minőségi, magyar angus-marhahús érdekében

Hazánkban még európai összehasonlításban is alacsony szinten van a marhahús-fogyasztás. Ugyanakkor a vásárlók egyre nyitottabbak a minőségi marhahúsra, amit legtöbbször exportból, nem egyszer a tengerentúlról szereznek be.

Az ellenőrzött húsmarha-termékek népszerűsítésének érdekében a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE) 2021. május 14-én bejelentette az Igazolt Magyar Angus Hús védjegy bevezetését, amit minden évben a kritériumoknak megfelelő állattartók és feldolgozók kaphatnak meg.

Az idei indulásnál 4 gazdaság felelt meg az elvárásoknak. A cél a hazai minőségi húsfogyasztás elősegítése, és az, hogy a vásárlók is transzparens módon felismerhessék, ha minőségi Angust vásárolnak. Sajnos a hazai piacon sokszor a tejelő marhák húsát kapják meg a fogyasztók, de még a húsmarhából is sok az alacsony minőségű termék a pultokon. A húsmarhák között világszerte a legelterjedtebb és egyik legjobb adottságú fajta a skót eredetű Aberdeen Angus.

Az Igazolt Magyar Angus Védjegyet az a gazdaság kaphatja meg, amelynek állatállománya regisztrálva van a BHTE rendszerében, állataiban az Angus vérhányad minimum 75%-os, és tejelő vérhányad egyáltalán nincs jelen. Az állatok kizárólag Magyarországon született, levágott és feldolgozott egyedek lehetnek. Az előállított, feldolgozott termékek – például szalámi, grillkolbász vagy hamburger pogácsa – marhahús összetevője kizárólag Angus hús lehet. A bírálóbizottság minden esetben ellenőrzi az állategészségügyi státuszt, valamint elvárás, hogy EU-s engedéllyel rendelkező vágóhídon történhetnek a vágások, illetve közösségi engedéllyel rendelkező feldolgozó üzemben dolgozhatók fel a termékeket.

Célunk, hogy a hazai minőségi húsokat kiemeljük, és ezáltal a magyar marhahús renoméját is emeljük. A fogyasztó, ha ezzel a védjeggyel találkozik, akkor tudni fogja, hogy igazolt minőséget visz haza. Fontos, hogy a magyar minőséggel szemben növeljük a bizalmat, és megmutassuk, hogy nem kell több ezer kilométerről behozni marhahúst” – nyilatkozta Mihalecz András, a BHTE ügyvezető igazgatója és a védjegy egyik ötletgazdája.

Az Igazolt Magyar Angus Hús védjegyet elsőként a Hortobágy Angus, a Terra Pannonia, a Borafarm, és a Farm 54 kapták meg. ők már most is használhatják kommunikációjukban és termékeiken az ellenőrzött minőséget garantáló jelzést. A BHTE reméli, hogy a jövőben más gazdaságok is motiváltak lesznek a védjegy megszerzésében.

További információ:

Mihalecz András – BHTE rioalto1883@gmail.com

Dr. Kun Péter – Hortobágy Angus peter@hortobagyangus.hu

agrotrend.hu / MÁSZ

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés