Élelmiszergazdaság

További támogatást kap az élelmiszeripar

A globális éghajlatváltozás az élelmiszer-előállítás minden területét érinti, hatással van a természeti környezetre és a gazdaságra is.

Az élelmiszerrendszer egészét, az élelmiszerlánc minden lépését áttekintve látható, hogy a változások mely pontokon milyen hatásokat gyakorolnak – jelentette ki Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a Cselekvő Vezető Konferencián, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán. 

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a talajvédelem kiemelt feladat, hiszen bár Magyarország talajadottságai kiválóak, megújulásuk tudatos beavatkozást igényel. A talaj állapota romlik, ezért az uniós elvárásokkal összhangban készültek el a hazai cselekvési tervek és programok. A növénytermesztésben a szélsőséges időjárási helyzetek – aszály, jég, árvíz – indokolttá teszik a korszerű fajták, technológiák, művelésmódok alkalmazását. Hozzátette, hogy az állatvédelem is szerves része a fenntarthatóságnak. A közelmúlt európai és hazai járványügyi eseményei – a kéknyelv, a madárinfluenza, az afrikai sertéspestis és a száj- és körömfájás – valamint a növényegészségügyi kihívások, például a szőlő aranyszínű sárgasága rámutattak arra, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a változások gyorsan bekövetkezhetnek, ezért az előrelátó gazdálkodás elengedhetetlen.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Fotó: Pelsőczy Csaba

Felkai Beáta Olga hangsúlyozta, hogy a fenntartható élelmiszer-feldolgozás alapja az energiahatékony, környezetbarát technológiák alkalmazása, a csomagolóanyagok és a hulladék mennyiségének csökkentése, a víztakarékosság erősítése, valamint a zöld és digitális fejlesztések támogatása. Hozzátette, hogy egyre fontosabb szerepet kapnak a rövid ellátási láncok és a kereskedelemben megjelenő klímatudatos megoldások: a rövidebb szállítási útvonalak, a fenntartható csomagolás és a hatékony hulladékkezelés mind hozzájárulnak a környezeti terhelés mérsékléséhez. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése uniós és hazai szinten egyaránt kiemelt cél.

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a versenyképesség növelése összetett feladat. Az alapanyag-termelés erősítése, az oktatás és képzés fejlesztése, az innováció támogatása, az élelmiszerlánc szabályozásának és biztonságának javítása, valamint a termékpálya átláthatóbbá tétele mind fontos elemei ennek, ahogyan a piaci verseny élénkítése is elengedhetetlen.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Fotó: Pelsőczy Csaba

Agrotrend.hu/ AM Sajtóiroda 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés