Élelmiszergazdaság
Piac
Tovább nőnek a nemzetközi élelmiszerárak
Már a második hónapja, hogy nőnek a nemzetközi élelmiszerárak, a júliusi drágulást a növényi olajok és a tejtermékek generálták – adta hírül az ENSZ jelentés. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mutatószáma 1,2%-kal emelkedett június óta, amivel közel 1%-kal haladja meg a tavaly júliusi értéket. A FAO élelmiszerár-index a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményárainak havi árváltozását követi.
A tejtermékek – a vajtól kezdve a sajton és tejporon át mindegyik – árindexe 3,5%-ot drágult múlt hónapban – írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A növényi olajok árindexe 7,6%-kal ugrott meg június óta, öt havi csúcsot döntve. A pálmaolaj esetében ez a termelés várható lassulása, a tartós munkaerőhiány és a felélénkült nemzetközi importkeresletre vezethető vissza.
A gabonafélékre vonatkozó FAO mutató gyakorlatilag változatlan maradt, bár a kukorica és a cirok ára hirtelen megugrott a Kína és az Amerikai Egyesült Államok nagy mennyiségű vásárlása nyomán, míg a rizsé esett a 2020-as bőséges termény hírére. A búza ára – nyugodt kereskedelmi viszonyok mellett – szinte változatlan maradt.
Fotó: Public Domain Pictures
A húsfélék összesített ára, viszont 1,8%-kal csökkent, így 9,2%-kal múlja alul a 2019 júliusi értéket. A sertés- és szarvasmarhahús jegyzése csökkent júliusban, mivel a globális importkereslet volume nem érte el a kínálatét, hiába a koronavírus generálta termelési zavarok a fontosabb exportőröknél. A szárnyashús ára emelkedett a magas takarmányárak és keresleti aggodalmak okozta brazil termeléscsökkenés miatt.
A FAO élelmiszerár-index alapja 2020 júliusában kibővítésre és frissítésre került, amiről további részletes információ az élelmezési kilátásokat bemutató kiadványban érhető el.
agrotrend.hu / MÁSZ