Élelmiszergazdaság

Taroltak a magyar sajtkülönlegességek a világversenyen

Nemzetközi elismerésben részesültek a hazai sajtkülönlegességek. A múlt évben Norvégiában megrendezett World Cheese Awards-on összesen 11 hazai sajt ért el dobogós helyezést. A sajtkészítők sokat tanultak a Magyar Sajtkészítők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett hazai és külföldi képzéseken és tanulmányutakon, és az ott megszerzett tudást mindennapi tevékenységük során kiválóan alkalmazzák – olvasható a kamara cikkében.

Magyar sikerrel zárult a múlt év őszén a norvégiai Trondheim-ben megrendezett World Cheese Awards 2023. A versenyre 5 földrész 43 országából 4502 sajtot neveztek, amelyek közül 264 bíráló választotta ki a legjobbakat.

A megmérettetésre nevezett magyar sajtok közül 2 arany, 5 ezüst 4 sajt pedig bronzérmet nyert. A díjnyertes sajtok készítői közül néhányan részt vettek az elmúlt évek során a kamarai szervezésű franciaországi tanulmányutakon vagy a mosonmagyaróvári tanüzemi képzéseken, többen pedig a Magyar Sajtkészítők Egyesületének szervezésében lebonyolított képzéseken és szakmai látogatásokon bővítették ismereteiket.

Fotó: NAK

A hazai sajtkészítők egyre bátrabban nevezik termékeiket kiemelkedő megmérettetésnek számító versenyekre. Már 2019 októberében, az olaszországi Bergamóban megrendezett World Cheese Awards 2019 alkalmával felfigyelhettünk egy magyar sajtkészítő nagyszerű szereplésére.

A mostani 2023-as Trondheim-ben megrendezett világversenyen azonban összesen 11 termék ért el dobogós helyezést.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2021-ben kapcsolódott be aktívan az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Európai Hálózatába (Farmhouse and Artisan Cheesemakers European Network). A hálózatban több munkacsoportban is részt vesznek az egyesület tagjai, ezzel elősegítve a hálózatosodást és a tudásmegosztást.

A sajtkészítők számára termékeik hazai versenyeken való megmérettetése is kiváló lehetőség arra, hogy fogyasztói szempontú visszajelzéseket kapjanak. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 11. alkalommal szervezte meg idén a Magyar Sajtmustrát, emellett már több regionális sajtversenyt is rendeznek az országban a magyar sajtbírák részvételével.

Az egyesület tudatosan fejleszti a sajtbírák szakmai közösségét is. Támogatják a sajtbírák nemzetközi sajtversenyeken való részvételét, havi tematikus sajtbíra-tréninget szerveznek, emellett folyamatosan finomítják az elektronikus bírálat rendszerét és a bírálati szempontrendszert.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös célja a magyar sajtkultúra fejlesztése a sajtkészítők képzésén keresztül, a sajtbírálat fejlesztésével és a fogyasztói szemléletformálással.

A versenyről készült rövid filmösszefoglalót és a verseny sajtjainak szűrhető listáját az alábbi linkeken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=dJq3xC61pS4

agrotrend.hu/NAK 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés