Élelmiszergazdaság
Piac
Táplálkozási felméréssel bővült az EU adatbázisa
Hat ország (Ausztria, Belgium, Ciprus Görögország, Hollandia és Szlovénia) kilenc táplálkozási felmérésével bővült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Office, EFSA) „EU menu” projekt keretében kialakított adatbázisa.
A felmérések friss információt nyújtanak az országok különböző korcsoportjainak táplálkozási szokásairól.
fotó: pixabay.com
Az „EU menu” projekt célja, hogy összehasonlítható és harmonizált adatokat gyűjtsön tagállamok fogyasztóinak (3 hónapostól a 74 évesig) táplálkozási szokásairól. Az adatbázis kulcsszerepet játszik az élelmiszerekkel kapcsolatos veszélyek becslésében és az azok csökkentésére irányuló tevékenységek megalapozott tervezésében. Az ingyenesen elérhető adatbázisban – 24 másik ország mellett – Magyarország a 2003-ban elvégzett reprezentatív táplálkozási felmérésének adataival szerepel.
agrotrend.hu / NAK