Élelmiszergazdaság
Piac
Táplálkozás személyre szabottan?
A személyre szabott táplálkozás olyan egyéni igényekre támaszkodó megoldás, amely segít az optimális egészségügyi állapot fenntartásában. Azonban megvalósulásához az élelmiszerüzletek és az ellátási lánc teljes újragondolása szükséges.
Mivel a fogyasztók könnyen összekapcsolják a bélrendszerük működésüket táplálkozási szokásaikkal, így a személyre szabott táplálkozás egyik legdinamikusabban fejlődő területe a bél mikrobiomjának a megértése és kiszolgálása – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ugyanakkor egy távoli cél egyelőre, hogy a fogyasztók genetikai felépítésük alapján tudjanak választani az élelmiszerek közül.
A személyre szabott táplálkozás területén végzett innováció egyre fontosabbá válik, azonban jelenleg sok akadályt kell még leküzdeni. A személyre szabás jelenleg a termékek kivitelezésben és megjelenésben merül ki főként, egy következő lépés az összetétel változtatása.
Fotó: pixabay.com
A személyre szabott élelmiszerek elterjedésének legjelentősebb akadálya a tömegtermelés, amely nagy mennyiségű biztonságos élelmiszerrel látja el a fogyasztókat. Megoldást jelenthetnek a több élelmiszer kombinációjából összeállított csomagok, vagy a vásárlás helyszínén összeválogatott termékek. Egy másik lehetőség a személyre szabott ételek rendelése, amelyet az angol Vita Mojo cég végez.
Az innovatív fejlesztések és forgalmazási technikák, amelyek valóban a fogyasztók egyéni igényeihez alkalmazkodnak jelentős hatást fognak gyakorolni a jövőben az élelmiszer-ellátó rendszer működésére.
agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara